avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratie abtinere judecator. Pana cand poate fi ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratie abtinere judecator. Pana cand poate fi formulata ?

Salutare !

Am intalnit in practica ca un judecator sa formuleze declaratie de abtinere dupa inchiderea dezbaterilor; deci in deliberare si culmea; sa-i si fie admisa.

Este normal sa se intample asa ceva in conditiile in care pe tot parcursul procesului a avut foarte mult timp la dispozitie ?
Sa inteleg ca dosarele se citesc numai cand vine etapa deliberarii ? :)) =D>

Intr-un atare caz, codul precizeaza ca v-a trebui sa se stabileasca in ce masura vor fi retinute actele efectuate. Dar concret, nu stiu ce se face intr-o asemenea situatie : se reiau dezbaterile cu noul judecator ori se va relua judecata de la zero ?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 00:34, 9 Decembrie 2015
După începerea dezbaterilor, orice schimbare intervenită în compunerea completului atrage reluarea dezbaterilor.
patrascu razvan a scris:

După începerea dezbaterilor, orice schimbare intervenită în compunerea completului atrage reluarea dezbaterilor.

Absolut, dezbaterea trebuie reluata in mod obligatoriu.

Dar in ce priveste reluarea intregului proces, se poate face acest lucru ? Aici ma refer la depozitiile martorilor, expertize , acte etc

Din cate stiu, in admiterea declaratiei de abtinere (completul imediat urmator) va trebui sa specifice si in ce masura vor fi retinute actele efectuate; asta daca vor fi retinute.

Dar in orice caz, aceasta nu este un caz de sesizare a CSM-ului pentru modul in care isi indeplineste judecatorul atributiile ?

Judecatorul s-a simtit si s-a abtinut. Nu cred ca exista vreo infractiune de "abtinere intarziata".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate parasi judecatorul cauza in timpul judecatii ? pop sorin pop sorin Speta: Proces penal, judecatorul X judecat 6 termene. La al 7-lea termen, Kinder Surprise: apare alt judecator ! Nu e vb de incompatibilitate sau ... (vezi toată discuția)
Complet de divergenta nelu stoica nelu stoica Tribunalul , dupa doua luni de amanari a hotarat judecarea in complet de divergenta.Parerile divergente nu trebuiau comunicate in scris , partilor , pentru ... (vezi toată discuția)
Judecator promovat ciurli_si_burli ciurli_si_burli Ce se intampla in cazul in care un judecator este promovat la o instanta superioara si se schimba astfel judecatorul care judeca un caz/dosar penal? (vezi toată discuția)