avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatoria civila cu un cetatean indian
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatoria civila cu un cetatean indian

Buna Ziua,

Prietenul meu este de cetatenie indiana si am dori sa ne casatorim civil cat mai curand in Romania.Dupa casatoria civila am dori sa plecam intr-o vizita la sora lui din Statele Unite.Ceea ce nu stim si nimeni nu ne spune ste,daca el poate depune actele pentru viza americana din Romania,fiind casatorit cu un cetatean roman.O alta problem este ca dorim sa lucram in Spania sau Italia,dar nu stiu daca lui ii trebuie viza pentru spatiul Schengen sau nu.Ce acte ii trebuie lui pentru a putea sta si lucra intr-o tara din spatiul Schengen? Si ultima nelamurire este daca lui ii expira viza pentru Romania in timp ce este aici,trebuie sa se reintoarca in India pentru a o reinnoi sau dupa casatorie nu mai are nevoie de viza?
Va multumesc mult si sper ca cineva sa ma lamureasca si pe mine.Am sunat la Consulate,dar nu mi-au dat nici un raspuns clar.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 12 August 2009
In legatura cu dobandirea cetateniei romane de catre viitorul dvs sot, aceasta este reglementata de prevederile art. 4 din Legea 21/1991 cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, cetatenia romana se dobandeste prin:1. nastere;
2. adoptie;3. acordare la cerere.
In cazul in care se solicita dobandirea cetateniei romane la cerere, persoana interesata trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina si nici in trecut nu a intreprins si nu a sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloacele legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat, in tara sau in strainatate, pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
Termenele prevazute la lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international ori a investit in Romania sume care depasesc 500.000 Euro.
Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie, care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la lit. a).
Cererile de dobandire a cetateniei romane se depun direct la Ministerul Justitiei - Biroul cetatenie: Strada Episcop Radu nr. 3, sector 2, Bucuresti , tel: 0040 21 610 60 89.
Pentru vizita in SUA pe care doriti sa o faceti impreuna, dvs va trebui sa va dresati Ministerului Afacerilor Externe, Serviciul consular si vize pentru a solicita viza pentru SUA
, iar viitorul dvs sot, va trebui sa se adreseze Serviciului consular din tara sa de origine (al carei cetatean este). Statul roman nu acorda astfel de vize decat pentru cetatenii romani care intentioneaza sa mearga in statele unde este obligatorie viza, iar pt cetatenii straini elibereaza vize care permit intrarea si sederea pe teritoriul Romaniei.
Înainte de plecarea în străinătate vă recomand să contactaţi ambasada statului în care se efectuează călătoria, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia locală, care pot suferi modificări frecvente.
Pentru viza necesara spatiului Schengen, raspunsul este DA, viitorul dvs sot are nevoie de aceasta viza. Si legat de aceasta, trebuie sa aveti in vedere un aspect destul de important constatat si extrem de urmarit de catre Politia de Frontiera, este acela ca principalele state de unde provin persoanele care au actionat ilegal la nivelul frontierelor romane (atat pe intrare cat si pe iesire) sunt urmatoarele: India, Irak, Pakistan, Turcia, Georgia, R. Moldova, Liberia, Nigeria, etc.
Vad ca dvs aveti destul de multe intrebari legate de acest subiect si cel mai bine ar fi sa il sfatuiti pe cetateanul indian sa se adreseze Ambasadei Indiei in Romania ca sa obtina o audienta si sa clarifice exact toate problemele care-l intereseaza. Aici aveti adresa si nr de tel de la ambasada Indiei din Bucuresti - Cancelaria: 712 663 Bucuresti, Str. Mihai Eminescu nr.183, Sector 2
Telefon: (0040-21) 211 54 51, 619 02 36
Fax: (0040-21) 211 06 14; 211 54 51
E-mail: office@embassyofindia.ro
Program de lucru
Ambasada: luni-vineri 9.00-17.30
Sectia consulara: luni-joi 10:00 - 12:00
Bafta!

Joana77 a scris:

Buna Ziua,

Prietenul meu este de cetatenie indiana si am dori sa ne casatorim civil cat mai curand in Romania.Dupa casatoria civila am dori sa plecam intr-o vizita la sora lui din Statele Unite.Ceea ce nu stim si nimeni nu ne spune ste,daca el poate depune actele pentru viza americana din Romania,fiind casatorit cu un cetatean roman.O alta problem este ca dorim sa lucram in Spania sau Italia,dar nu stiu daca lui ii trebuie viza pentru spatiul Schengen sau nu.Ce acte ii trebuie lui pentru a putea sta si lucra intr-o tara din spatiul Schengen? Si ultima nelamurire este daca lui ii expira viza pentru Romania in timp ce este aici,trebuie sa se reintoarca in India pentru a o reinnoi sau dupa casatorie nu mai are nevoie de viza?
Va multumesc mult si sper ca cineva sa ma lamureasca si pe mine.Am sunat la Consulate,dar nu mi-au dat nici un raspuns clar.

Atat pentru SUA , cat si pentru tarile membre UE va trebui sa obtina viza de intrare ... dupa obtinerea cetateniei romane, nu va mai depune acte pentru obtinerea vizelor de intrare in statele membre UE .
dupa casatorie sotul, cetatean indian devine " membru de familie" cu drept de rezidenta pe teritoriul romaniei si implicit "posesor" de drepturi si obligatii aici ..in romania. referitor la dreptul la munca intr-o tara membra UE : va avea dreptul sa lucreze la fel ca si dvs.... doar ca sotul va avea nevoie de viza de intrare in statele membre UE.
acte: pasaport valabil, cardul de rezidenta pt membru de famile cetatean roman,viza pt tara respectiva. odata ajuns acolo va tb sa isi gaseaca un angajator si sa obtina un cotract de munca.
sfat: inainte sa purcedeti in vreo tara straina, cautati pe internet , pe site-urile ambasadei tarii respective, care sunt conditiile de " aplicare" pt viza, dr de munca, etc. pt ca difera de la stat la stat.
viza : daca nu sunteti casatoriti si ai expira viza, va tb sa obtina o noua viza pt romania din tara de origine. daca sunteti casatoriti, sa depuna dosarul in timp util: adica cu 30 de zile inainte de expirarea vizei (atat cat dureaza emiterea cardului de rezident de care vorbeam.)
bafta !!! :)
Rezidenta se obtine pe baza de cerere si nu automat ca urmare a casatoriei cu un cetatean roman ...:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean eu cu cetatean non-eu si cartea de rezidenta Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana si sunt cetatean roman si viitorul meu sot este cetatean indian.La anul in luna Ianuarie,ne vom casatori civil in India la ... (vezi toată discuția)
Acte casatorie cu cetatean indian georgetazih georgetazih Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean indian in Romania. El vine cu viza pe 3 luni de vizita. Are toate actele necesare pt. casatorie in Romania, dar la ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean indian,in india yo44 yo44 Buna ziua, Ma poate ajuta cineva,poate din experienta,sau poate ca stie carei autoritati romane sau indiene sa ma adresez.Eu sunt cetatean roman si doresc ... (vezi toată discuția)