avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... A obtinut cineva la divort despagubiri din culpa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

A obtinut cineva la divort despagubiri din culpa exclusiva a celuilalt sot?

Se stie ca art 388 din NCC prevede ca se pot cere despagubiri


Art. 388. Acordarea despagubirilor
Distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort
.

Care sunt acelea, de ce natura, avand in vedere ca ele trebuie cerute si dovedite in instanta, fie ca sunt de ordin material sau moral ?

prejudiciul trebuie să fie cert, determinat sau determinabil, nereparat și în strănsă legătură cu desfacerea căsătoriei. Prejudiciul suferit trebuie dovedit, dovada putându-se realiza cu orice mijloc de probă. Poate fi reparat atât prejudiciul material, cât și cel moral.

Avocatul meu a zis ca nu le poate cere acum la divort, ca le voi cere separat in cadrul procesului penal pentru loviri pe care il am cu dumnealui, fostul...
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2015
Koresan, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:37, 5 Decembrie 2015
E dificil de dovedit si nu e jurisprudenta relevanta. Eu am cerut, insa am obtinut la negocieri. Asta era in 2012-2013 si instantele nici nu stiau cum sa fie timbrat capatul de cerere. Intre timp a venit ordonanta din 2013 pentru asta si s-a rezolvat.
Totusi, dificultatea consta in dovada, caci e nevoie ca acele suferinte ale sotului nevinovat pentru desfacerea casatoriei sa fie determinate, certe si dovedite, insa se refera la suferinte/pierderi care apar DUPA desfacerea casatoriei. Adica ceri azi si dovedesti pagubele pe care le vei avea maine. Putintel cam dificil. In plus, tine de judecator, de modul in care se raporteaza la institutia casatoriei etc.
Argumentarea am facut-o avand la baza Codul francez, am cautat jurisprudenta, am descris cazuri, ce inseamna prejudiciu etc. Nu cunosteam jurisprudenta romaneasca, nu cunosc nici acum.

Revin si arat ca nu vad, din ce spuneti, ca paguba dv. ar proveni din desfacerea casatoriei, ci din casatoria in sine. E posibil ca avocatul sa va fi sfatuit corect.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat
Dacă e vorba de loviri pare sa fie vorba de un proces separat și nu merge pe dispozițiile prevazute de art. 388 c. Civil.

Cred ca ar merge sa cereți însă și pe acest temei legal cu loviri cu tot.

E mult de analizat și trebuie făcută o analiza detaliata pe multe aspecte.

Eu nu am avut nicio solicitare în sens de angajament pe asa ceva dar nici nu am remarcat sa existe o jurisprudența care sa va ajute avocatul.
În general observ dacă apare ceva interesant...

Trebuie sa analizeze serios și jurisprudența străină.

Problema este ca în România nu prea se dau daune de fel...

A durat ani de zile pana sa se dea despăgubiri la mostenitorii care au suferit ca urmare ca le-a fost ucis soțul sau părintele...
Nu se recunoștea ba calitatea de parte vatamata, ba suferință ca ar fi asa de mare...

Trebuie sa fi fost foarte asuprița ca sa obțineți ceva mai serios financiar...
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea domiciliului poate fi motiv de actiune in instanta? anicka2013 anicka2013 Buna seara. As avea nevoie de un sfat.Sotul a parasit domiciliu comun, apartament cumparat imprauna pe timpul casatoriei, insa el nu are in buletin domiciuliu ... (vezi toată discuția)
Divort cu cerere daune morale Loredanamon87 Loredanamon87 Buna ziua. As dori sa stiu care este procedura solicitarii daunelor morale in caz de divort, ce documente trebuie sa depun si cam cat m-ar costa o astfel de ... (vezi toată discuția)
Drepturi sotie cu minor la divort ContSters310063 ContSters310063 doresc despagubiri si custodie unica pentru minor 3 ani. sptul a parasit domiciliul si nu a contribuit cu nimic la copil, nici macar cu vizite sau telefon.dupa ... (vezi toată discuția)