avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi sotie cu minor la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi sotie cu minor la divort

doresc despagubiri si custodie unica pentru minor 3 ani. sptul a parasit domiciliul si nu a contribuit cu nimic la copil, nici macar cu vizite sau telefon.dupa o casatorie de 10 ani am fost luata prin surprindere de parasirea intempensiva a sotului, fara nici o explicatie. am necesitat sa apelez la serviciile unui specialist psiholog pentru mine si fetita. am acte doveditoare. pot cere daune morale? in baza carui articol? rudele si familia mea au fost socati de ce se intampla. pot cere si ele despagubiri. avem un atoturism. e la mine caci am nevoie pentru copil.pot refuza sa ia masina sotul pentru a pleca in concediu cu amanta? eu nu sunt deacord.ce pot face?multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:29, 17 Iunie 2014
Buna ziua,
Amestecati drepturile copilului, cu dorintele dvs. cu desfacerea casatoriei si cu impartirea bunurilor comune.

Puteti cere "custodie unica" ... dar, nu vi se va admite... pentru a fi admis, va trebui sa faceti dovada faptului ca acesta este un parinte nedemn, care prin relele tratamente aplicate minorului i-ar pune viata in pericol daca ar fi in preajma lui. Faptul ca nu l-a vizitat, este insuficient.

Pentru socul psihic pe care l-ati avut, puteti cere daune... ramane de vazut daca veti reusi sa le dovediti si sustineti cum trebuie pentru a fi admise (aici va trebuie ajutorului unui specialist!)

Dupa pronuntarea desfacerii casatoriei, se introduce actiunea de partaj bunuri comune, adica a tuturor bunurilor dobandite in timpul casatoriei (probabil dupa 10 ani mai aveti si altceva decat "un autoturism") . In cadrul actiunii de partaj solicitati ca autoturismul sa va revina dvs.
Rudele dvs oricat de socate ar fi nu pot cere despagubiri de la sotul dvs, sotul dvs neavand vreo datorie morala fata de ele, nu cu ele trebuia sa traiasca si nici sa le intretina.
Inteleg ca sunteti in divort deja, deci pensie pt copil veti primi de la data depunerii cererii.
Dvs puteti solicita despagubiri numai odata cu divortul.
Art. 388
Distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort.

In privinta masinii, aveti dreptul sa o folositi amandoi. Puteti sa nu i-o dati daca credeti ca nu v-o mai da inapoi, insa poate solicita in instanta o suma de la dvs pt lipsa de folosinta.




Aveti motive de divort dar vor trebui dovedite in instanta.

Referitor la daune trebuie sa timbrati la valoare.
Deocamdata nu prea exista practica pe asa ceva si e greu de spus cum ar aprecia instanta desi dreptate ati avea din punctul meu de vedere.
Daunele morale nu se timbreaza la valoare, e o taxa fixa, parca 100 de lei.
Vorbiti intai cu unul sau doi avocati, e indicat intai sa va claerificati situatia in care sunteti, sa vedeti ce puteti obtine si apoi sa va concentrati pe copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, daune morale genarino genarino sotia a plecat din domiciliul conjugal unde locuiam cu parintii mei in urma unor discutii privind infeidelitatea mea. in prezent locuieste in alta localitate ... (vezi toată discuția)
Despre divort elamincu elamincu suntem casatoriti de 16 ani si avem un copil minor,el ne-a parasit acum 5 ani pt altcineva si are si un copil. acum vrea sa divorteze , intrebarea mea este ,ce ... (vezi toată discuția)
Lamurire divort,daune morale? dia2120 dia2120 sunt recasatorita de 17 ani,timp in care sotul a avut un comportament total neadecvat unui mediu familial,imbatandu-se si facand scandal mai mereu,neglijind ... (vezi toată discuția)