avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Chirie sala restaurant
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Chirie sala restaurant

Buna ziua, asi dori sa va infatisez urmatoarea situatie: am facut o factura de avans pentru inchirierea unei sali de restaurant. Clientul cere dovada ca sunt platitor de TVA pentru inchirieri (respectiv un certificat care sa ateste acest lucru). E nevoie de aceasta notificare de la ANAF doar pentru inchirierea unei sali pentru cateva ore, practic nu e o inchiriere pentru o perioada mai lunga de timp. Si sunt nevoita de fiecare data sa fac astfel de comunicari la fisc, pentru orice astfel de eveniment? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Contabilitate Brasov , Contabil 19:12, 12 Decembrie 2015
Intradevar conform art. 141 alin. 2 litera e din Codul Fiscal aplicabil in 2015, inchirierea bunurilor imobile sunt scutite de TVA.
Dar, conform alin.3 din acelasi articol, contribuabilul poate opta pentru taxarea sau netaxarea dpdv a TVA-ului a inchirierii.

Optiunea aleasa trebuie notificata catre organele fiscala si o copie a notificarii trebuie predat beneficiarului pentru ca acesta sa poata sa deduca taxa (in cazul in care ati ales taxarea operatiunilor de acest gen)

Daca optati pentru scutirea de taxa si ati avut drept de deducere la data constructiei sau achizitiei imobilului va trebui sa efectuati ajutarea taxei (conform Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal pct. 38 alin 9).

Tot din Norme reiese faptul ca trebuie sa anuntati si renuntarea la optiunea aleasa initial, din aceasta putem conluziona ca nu depuneti notificare la fiecare ocazie cand inchiriati sala ci mergeti cu optiunea aleasa.

Inchirierea reprezinta prestare de servicii, trebuie sa aveti in obiectul de activitate acest lucru.
Deasemenea legislatia nu aface diferentierea intre perioadele pentru care se inchirieaza locatie si nici statutul juridic al chiriasului (pf sau pj).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva contract de inchiriere avas avas Buna ziua.La facturarea unei chirii mai este obligatorie notificarea adm. financiare daca se factureaza cu TVA? Se mai poate factura fara TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Notificare tva florentyna florentyna Se poate anula o notificare depusa la finante pentru taxarea operatiunilor prevazute l art141lit f????????? Stiu ca exista pentru lit e dar pentru livrari de ... (vezi toată discuția)
Notificare finante pentru facturare chirii ana & maria ana & maria ce notificare trebuie depusa la finante pentru facturarea chiriilor de catre o societate? ajutati-ma cu o lege,ordonanta ,sa ma dumiresc si eu. (vezi toată discuția)