avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pierderi mari apa calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pierderi mari apa calda

In un bloc de 20 apartamente 10 sunt pe centrala apartament iar restul pe termoficare apa calda de care beneficiaza cei pe sistem termoficare apar mari pierderi la ea si 4-5 mc3 de apartament si ca sa fie si mai frumoasa treaba pierderile se calculeaza in functie de cate persoane locuiesc in un apartament ca atare ajung familii in care stau si 4 persoane sa plateasca pierderi si de 10 mc3 apa calda .
Banuim ca unul sau unii din cei ce s-au debransat si au trecut pe sistem centrala proprie se racordeaza ilegal la teava noastra de apa calda dar stiti cum este hot neprins negustor cinstit asta in ciuda tuturor controalelor facute.
Problemele si semnele mele de intrebare sunt urmatoare?
1) Este legal ca pierderile sa se calculeze pe numar de persoane si nu sa se imparta in mod egal la toti cele 10 apartamente pe termo?
2) Intre cele 10 apartamente pe termo este si un apartament la parter care este magazin la acesta pe langa ca este trecuta o singura persoana la intretinere dar desi este pe termo acestia nu platesc aceste pierderi la apa calda cand am intrebat administrator de ce mi s-a zis ca acestia si-au montat un gheizer si de aceea ei nu folosesc sistemul traditional de apa calda. Este acest lucru legal si mai ales poate oricine care isi monteaza un asemenea sistem sa nu mai contribuie la aceste pierderi care ajung la niste sume frumoase lunare ajungand pe an si la 700-800 lei ?
Daca da cam care ar fi pasii de urmat pentru montarea unui asemenea aparat daca nu cine poate fi sesizat de aceasta ilegalitate caci se pare ca administratorul joaca pe favoritisme.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 17:10, 27 Decembrie 2015
Legiuitorul nu a prevazut procedura de impunere pentru recuperare supliment consum utilitati
La nivelul asociatiilor de proprietari se uziteaza mai multe variante-fiecare cu avantajele si dezavantajele ei-nicio data aceste variante nu vor multumi pe toti proprietarii
Comitetul executiv decide varianta de calcul
Aveti dreptul ca la proxima adunare generala sa supuneti discutiei analiza metodei de impunere si recuperare supliment consum utilitati
Este de preferat ca toate problemele sa le clarificati direct cu reprezentantul asociatiei de proprietari in persoana presedintelui care este factor decizional
Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,decizii ale presedintelui si ale comitetului executiv
Va multumesc pentru raspunsuri ce m-ar interesa cel mai mult este daca se poate debransa de la acest serviciu respectiv apa calda si care sunt pasii de urmat pentru acest lucru caci ne-am saturat cei cu apa calda sa tot platim la pierderi imense caci 1mc3 nu e asa mare chestie dar cand ajungi sa ai minim 5-6 mc3 pierdere pe apartament aici vorbesc de cei ce au 2 persoane la 4 persoane se ajunge si la 20 mc3 pierdere adica la un pret de 15 lei pe mc3 ajunge totusi si la sume de 300 lei pierdere pe luna ceea ce este imens mai ales cei ce suntem multi pe apartament caci banuim suntem chiar aproape siguri ca fie din fostii ce sau pus pe centrala termica folosesc apa calda ilegal fie din cei ce sunt o persoana la plata intretinerii folosesc apa calda in exces probabil folosind mijloace de evitare a contorizarii consumului stiind ca culmea cei mai saraci cei ce sunt multi pe apartament aceia vor plati mare parte din paguba de o creeaza
alina_25 ce am sa spun acum nu va constitui o bucurie , dar cred ca acest lucru se intampla in majoritatea blocurilor de locuit , adica aceste " pierderi " la mine li se spune " consum comun " au la baza dupa parerea mea : furtul , dar nu ma pt pronunta din partea cui !
La mine in asociatie acestea pana acum cateva luni cand s a " schimbat " presedindele se faceau pe numar de persoane , acum se face pe cota parte indiviza , de ce ? pentru ca dupa parerea mea acesta locuieste intrun apartament cu 2 camere si patru ( 4 ) persoane .
Ca sa va faceti o parere ,aaceste pierderi constau cam in jurul a 40 - 50 m .c . de apa rece pe scara inmultit cu 4 scari ar fi cam 160 - 200 m . c.inmultit la randul lor cu sa zicem 7 lei m .c vedeti cat fac .
La apa calda aceste pierderi sunt cam de 20 - 30 m.c.pe scara inmultit cu 4 scari si inmultit cu sa zicem 12 - 13 lei m.c. iarasi vedeti cat costa .
Fac mentiunea ca subsolul este curat avam boxe din constructie si atunci unde sunt asa zisele " pierderi " ?
Dar ce pot sa fac eu , Dumneavoastra , zcx 1 si altii cand pe unii nu ii intereseaza si platesc prostia ca sa nu zic altceva .
Dupa parerea mea aceste pierderi nu trebuie sa aiba loc decat foarte putin caci nu este nimeni absurd , nu are cum se se " pupe " apometrele de apartament cu cel central , iar daca cineva spune ca acele sume de 20-30 lei nu constituie o suma la intretinere , nu stiu cum sa l numesc .
Si eu am facut sesizari la reprezentantii asociatiei pe acest caz , aproape ca nu imi mai raspunde , am sesizat acel compartiment din primarie la care face referire mereu ynocentta , doar vorbe , ii dai in judecata , dar esti sigur ca ai castig de cauza ? mai ai incredere in cineva astazi ? pe asta mizeaza acesti " indivizi " , eu stiu cum se poate rezolva , dar nu pot sa ma pronunt aici .
Se vorbeste aici de acel ROI / ROF al asociatiilor de proprietari , pai cati il au si cati il respecta ?
De unde apar aceste " pierderi " si pe multi nu ii intereseaza sau mai binezis au interese, ramane la latitudinea fiecaruia .
Am facut o propunere intr o adunare generala sa montam apometre pe fiecare scara cel general ramanad sa vedem unde este " pierderea " mare , au zis da si se merge in continuare , care este concluzia ? am spus mai sus , eu nu pot sa fac asa ceva .
In concluzie si cred ca este si parerea altora , ori factura vine supraincarcata , ori ....mai sus .
Asi dori sa aflu si parerea unor administratori pe aceasta tema , deocamdata tac chitic .

@elena
Legal va puteti debransa de la sistemul centralizat de alimentare cu apa calda si caldura,
numai in varianta instalarii de CT proprie
Instalare CT proprie implica efort financiar substantial
In speta dv ar trebui realizata o verificare temeinica din partea conducerii asociatiei de proprietari care poate constata daca se confirma suspiciunea de sustragere intentionata apa calda din sistemul centralizat
Normal cei debransati de la sistemul centralizat alimentare utilitati detin sigilate instalatiile aferente
Eventuala sustragere se poate realiza numai daca nu mai exista sigiliile respective-lucru usor de constat la verificare
@eugarizan a scris
am sesizat acel compartiment din primarie la care face referire mereu ynocentta , doar vorbe
,
Stimate utilizator,
cunoscand indeaproape relatiile intre locatari,nu imi permit sa ofer decat cadrul legal de solutionare
M-am confruntat -personal si familia mea cu situatii neplacute sa fim atacati si agresati fie pe strada fie in proprietate
Este mai mult decat neplacut ca de la neintelegeri de consum apa sa se ajunga la spargeri de case si agresare fizica de persoane
Si eu ca multi alti proprietatri din tara,ani de-a randul m-am confruntat cu situatii anormale,
cu abuzuri care au condus la un moment dat inclusiv la decizia presedintelui de asociatie de eliberare din functia de membru proprietar-decizie publicata in cotidian central
Am parcurs toate caile posibile,solutionand prin serviciul specializat din primarie si in final prin hotarare definitiva pronuntata de instanta de judecata
Solutionarea prin implicarea serviciului din primarie este conditionata de respect,stapanirea cadrului legislativ,interesul partilor pentru solutionare amiabila
Am desfasurat o munca de peste 3 ani de zile pana cand serviciul din primarie a fost obligat sa recunoasca abuzurile sesizate si in final sa sanctioneze personal presedintele de asociatie
Au urmat zeci de termene de judecata in cauzele civile si penale cu acel presedinte
In final ,am obtinut 5 hotarari judecatoresti definitive,inclusiv daune
Totusi,daca stau sa ma gandesc la stress,timp alocat,sincer ,fata de problematica zilelor pe care le traim ,zau ca nu renteaza
De unde apar aceste " pierderi " si pe multi nu ii intereseaza sau mai binezis au interese, ramane la latitudinea fiecaruia .

Diferente de inregistrare consum exista la toate asociatiile de locatari/proprietari si in principal rezulta din diferenta de precizie apometru de bransament in baza caruia se emite factura si apometrele individuale de precizie scazuta
Chiar daca proprietarul face efortul financiar si instaleaza apometru clasa de precizie maxina tip C sau D, tot i se repartizeaza supliment consum
Ramane dreptul proprietarilor sa solicite presedintelui,comitetului executiv sa adopte modalitatea cea mai avantajoasa,mai putin pagubitoare de repartizare supliment utilitati
Legiuitorul nu a dispus procedura de recuperare supliment utilitati,astfel incat la nivelul asociatiilor de locatari/proprietari ,comitetul executiv poate decide pentru una dintre cele 3 variante de repartizare-fiecare dintre acestea nefiind perfecta si putand fi contestata de unii sau de altii dintre proprietari
Asi dori sa aflu si parerea unor administratori pe aceasta tema , deocamdata tac chitic .

Subiectul repartizarii suplimentului de apa a fost de multe ori pus in discutie pe acest forum
Trebuie sa dam Cezarului ce este al Cezarului si sa recunoastem ca in foarte multe astfel de subiecte,administratorii s-au implicat,au expus punctul de vedere
Unul dintre administratorii care s-a implicat cu profesionalism,interes si experienta este chiar moderator al acestei sectiuniwww.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
Parcurgeti arhiva sectiunii asociatii de proprietari si veti constata de cate ori acest subiect a facut obiectul disputelor

S-a intamplat o minune in ghilimele desigur dupa ce mai multi propritari de pe scara ne-am vaitat inclusiv la serviciul specializat din primarie de pierderile mari din blocul nostru la apa calda brusc pierderile de 70-150 lei de apartament au ajuns la 10-20 lei de apartament oare de ce ?

Alte discuții în legătură

Pierderi mari apa calda alina_25 alina_25 intr-un bloc in care din 20 apartamente doar 12 sunt la sistem centralizat pierderle la apa calda sau mai bine zis furturile fac ca fiecare apartament sa aiba ... (vezi toată discuția)
Problema umflare factura de catre asociatia de proprietari! mihai15mai mihai15mai Buna ziua, De mai bine de un an de zile asociatia de proprietari imi tot umfla factura fie imi pune in plus la consum fie baga pierderi imense, le-am tot ... (vezi toată discuția)
Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)