Va prezint următoarea situație, pentru care va rog sa îmi transmiteți dacă exista cai de atac: sunt angajata la o firma din luna ianuarie, iar în prezent sunt în preaviz. Fiind în perioada de preaviz, mi s-a adus la cunoștință ca nu am fisa postului semnata, plus trei acte adiționale de formare profesionala. Întrucât am refuzat sa le semnez fiind în preaviz, am fost abordata din nou, sub presiune emoțională (cu amenințări voalate ca dacă nu le semnez, voi avea de suferit și mi se va desface disciplinar contractul de munca). La nici o ora după semnarea actelor mai sus menționate, am fost chemata în biroul directorului general care mi-a spus sa îmi iau lucrurile și sa plec acasă, în baza nerespectării unor sarcini minore din fisa postului.
Întrebarea mea este:
- dacă pot contesta semnarea fisei postului (datata retroactiv, cu luna ianuarie)
- dacă ar trebui sa ma prezint la serviciu în continuare, dat fiind ca nu am semnat încetarea contractului de munca.
Menționez ca nu am avut nici o abatere disciplinara în aceasta perioada.
Menționez de asemenea ca exista deja o "rutina" a firmei de a desface disciplinar contractele de munca în cazul tuturor angajaților care și-au depus demisia, din motive foarte discutabile (de obicei nerespectarea sarcinilor de servici), cu mențiunea ca marea majoritate a angajaților TESA lucrează mult peste norma de lucru de 8 ore și ca, datorita sistemului extrem de "stufos", toată lumea are probleme în finalizarea tuturor sarcinilor de servici, fenomen care se reflecta și în fluxul de personal anormal de mare.
1. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
In acest sens, salariatului are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului.
Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
2. Fişa postului este o anexă a c.i.m. şi prin ea însăşi, nu dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice.
La data semnarii fisei postului, trebuia sa va manifestati intentia de a contesta continutul fisei de post (de exemplu : pentru atributiile stabilite, pentru neconcordanta intre studiile avute si cele mentionate). In acest caz, se mentiona aceasta intentie in scris, langa semnatura si data.