avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Norma de lucru conform fisei postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Norma de lucru conform fisei postului

Buna ziua,

Va rog sa îmi transmiteți cum și dacă poate fi contestata fisa postului (semnata) care acoperă mult peste o singura normal de lucru. Sunt în situația în care de mai bine de jumătate de an rămân zilnic la serviciu cca. 12 ore pe zi, deseori și în week-end, evident fără ca acest lucru sa fie evidențiat undeva sau remunerat ca ore suplimentare. Mai mult decât atât, ni s-a solicitat tuturor angajaților sa semnam o înștiințare prin care rămânem peste program doar "la libera noastră alegere". Cred ca e evident ca alegerea nu e tocmai libera, atâta timp cât dacă nu menținem pasul, ni se cer note explicative pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Mai mult decât atât, ne sunt îngrădite și alte drepturi, cum ar fi cel la libera exprimare. Ni s-a solicitat sa ștergem toate referințele la numele firmei unde lucram de pe rețelele de socializare și sa semnam ca nu vom face nici o referire la numele firmei pe forumuri sau alte site-uri (ma întreb de ce se tem, dacă oamenii sunt tratați corect?)

Problema este ca în acest moment fiind în preaviz, urmează sa mi se desfacă disciplinar CIM datorita neîndeplinirii sarcinilor de serviciu. Nu contest ca nu am reușit sa duc la bun sfarsit toate sarcinile trasate, însă ma repet, munca nu era normata nici pe departe corect. Pentru sarcinile pe care lucram, trebuia sa aibă angajați în mod normal 3 oameni, mai ales ca apăreau multe sarcini în afara fisei postului, care consumau ore întregi de lucru.

Tacit, aveam acceptul firmei ca volumul de lucru este mult prea mare, (chiar au scos posturi la angajare pe departament, fără sa angajeze însă pe nimeni) însă aceasta pana la momentul demisiei mele.

Cum se poate evalua o normare corecta? Cum se pot contesta aceste situații? Bănuiesc ca nu este o situație deloc singulara...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:00, 6 Decembrie 2015
1. Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator dupa consultarea sindicatului reprezentativ ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor. (art.132 C.mun.).

2. Norma de muncă cuprinde timpul productiv, timpul pentru întreruperi impuse de desfăşurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale în cadrul programului de muncă.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

4. Fişa postului este o anexă a c.i.m. şi prin ea însăşi, nu dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice.
La data semnarii fisei postului, trebuia sa va manifestati intentia de a contesta continutul fisei de post (de exemplu : pentru atributiile stabilite, pentru neconcordanta intre studiile avute si cele mentionate). In acest caz, se mentiona aceasta intentie in scris, langa semnatura si data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face daca nu sunt platite orelede noapte? Madalina04041989 Madalina04041989 Buna ziua! As dori sa stiu ce pot face sau unde ma pot duce ,daca nu se platesc ore de noapte,sarbatorile legale. Orele de noapte pe fluturAs sunt doAr ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentara neplatita constantin pricope constantin pricope Angajatorul mă obligă să fac ore suplimentare ca ”ajutor pentru binele firmei” spunând că sunt ore trecute la rezervă în contul firmei și ... (vezi toată discuția)
Zile libere din concediul de odihna lucian1956 lucian1956 Buna seara, Cativa cetateni angajati la o firma particulara merg intr-o delegatie de marti pana marti. Firma este intr-o parte a tarii si delegatia a fost ... (vezi toată discuția)