Sunt "fericita" mostenitoare a unei masini, VW IV, din 2004, aflata in Elvetia,care pana acum o luna apartinea unei matusi, ce intre timp a decedat.
Am aflat prin "telefonul fara fir", ca in Elvetia spre deosebire de Germania, se plateste vama si nu stiu cum sa procedez sa o aduc in tara.
As mai dori sa stiu,daca s-a mai confruntat cineva cu o astfel de situatie, daca aici va trebui sa ii platesc toate taxele aferente, daca ele au fost achitate in tara de origine(din cate am inteles urmeaza sa i se faca inspectia tehnica, sa poata parasi statul sau ceva de genul acesta)--Nu sunt vorbitoare de limba germana si imi este foarte greu sa ma inteleg cu cei de la politie. As putea sa o aduc in tara fara sa i se faca verificarea pe platforma?
Daca va fi verificata acolo mai trebuie si aici in tara repetata procedura? Nu se recunoaste cea facuta de elvetieni? Inteleg ca va trebui sa o intregistrez si sa o inmatriculez, sa ii platesc taxa de mediu si... prima inmatriculare.
Voiam sa stiu e adevarata treaba cu donatia si mostenirea, adica daca e donata unei institutii de stat nu se mai plateste taxa de mediu? La fel vreau sa stiu la contractul de vanzare-cumparare este obligatorie vizarea unui notar sau poate fi facuta procedura de vanzare asa simplu cu semnatura partilor implicate?
Felicitari pentru bunul mostenit !
In cazul vehiculului de provenienta straina care a fost anterior inmatriculat in alt stat si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania, solicitantul trebuie sa prezinte toate documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, in original, precum si placutele cu numarul de inmatriculare.
Acestea se retin si se arhiveaza la Serviciul Inmatriculari, fiind posibila emiterea, la cerere, a unei dovezi de retinere pentru a servi in fata autoritatii straine la radiere.
Suplimentar,mai sunt necesar de depus
1) cererea solicitantului.
2) fisa de inmatriculare a vehiculului avand viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale.
3) cartea de identitate a vehiculului, eliberara de R.A.R. , in original si in copie
4) documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului in original si in copie=certificatul de mostenitor
5) actul de identitate al solicitantului, in original si in copie
6) dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice
7) copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accident de circulatie
8) dovada efectuarii formalitatilor vamale de import definitiv in original
9) dovada platii taxei de inmatriculare, stabilita potrivit legii
10) dovada platii taxei pe poluare pentru autoturisme si autovehicule si decizia de calcul , stabilita potrivit legii
11) dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare
12) dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare la rand sau numar personalizat
13) certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de R.A.R.
Va multumesc! O sa ma apuc sa le iau la rand si sa adun actele. Sa vad cum le rezolv.
Sunt multe, si acum la sfarsit de an cam toate se aglomereaza. Daca stam bine si ne gandim decat nimic mai bine asa, In final voi avea in posesie bunul.
Cu simpatie, Anemona
parerea mea de cunoscator cat de cat a pietei auto,
un wv golf 4 in romania benzina sau diesel e intre 2000 si 3000 de euro.
daca ar fi sa platesti drumul pana acolo actele si inmatricularea la noi in romania mai bine ati cumpara de aici deja inmatriculata
nu vreau sa sa stric bucuria dar sar putea sa cheltuiti pt aducerea ei si inmatricularea in romania mai bine de 1000 sau chiar 1500 de euro
Se vede ca ati foarte cuminte o perioada de timp si la dv Mos Niculae a venit cu un cadou mai consistent
Sa va bucurati de mostenire si sa utilizati vehiculul fara evenimente!
Acuma daca va fi doar 1000-1500 de euro toata treaba nu ma deranjeaza.Are si valoare sentimentala,darma voi gandila optiunea d-voastra, pare a fi la fel de viabila. Voi vedea cat de solicitant este procesul si in functie de asta o sa iau o decizie. Va multumesc de raspuns.