Doresc sa va prezint urmatoarea situatie: lucrez din ianuarie la o firma, unde am fost inscrisa la solicitarea directa a directorului general, la mai multe cursuri de formare profesionala, care s-au finalizat cu acte aditionale la CIM, in care ma angajez sa suport contravaloarea cursurilor in cazul demisiei sau a desfacerii disciplinare a CIM.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) atata timp cat in fisa postului e trecuta ca obligativitate sa particip la toate cursurile la care mi se solicita, exista vreo cale de atac pentru a nu plati contravaloarea acestora in cazul demisiei inainte de perioada prevazuta in actele aditionale?
2) Cum se stabilesc perioadele in care nu ai voie sa demisionezi? Cei 2 ani sau 5 ani mentionati in functie de valoarea cursului, mi se par niste perioade aleatorii, la discretia angajatorului. Sunt prevazute undeva?
3) Una dintre certificari (cea mai scumpa dintre cursuri) are prevazuta o perioada de 5 ani in care nu am voie sa demisionez. Totusi, certificatul expira de la sine in 2 ani. Cat de atacabila este aceasta obligatie de a nu demisiona 5 ani?
In principiu ma intereseaza intrebarea 1. Cunosc ce spune codul muncii despre acest aspect, insa mi se pare ca atata timp cat a fost mentionat ca obligativitate in fisa de post, insemna ca nu am posibilitatea de a refuza. De ce sa platesc atunci ceva ce nu numai ca nu am cerut, dar am fost obligat sa fac si sa semnez. Cunoastem foarte bine presiunea de a semna anumite acte, atata timp cat suntem angajati, si consecintele profesionale daca nu le semnam. Uneori liberul arbitru este doar o idee abstracta.