avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligatia de a participa la cursurile de formare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligatia de a participa la cursurile de formare profesionala

Buna ziua,

Doresc sa va prezint urmatoarea situatie: lucrez din ianuarie la o firma, unde am fost inscrisa la solicitarea directa a directorului general, la mai multe cursuri de formare profesionala, care s-au finalizat cu acte aditionale la CIM, in care ma angajez sa suport contravaloarea cursurilor in cazul demisiei sau a desfacerii disciplinare a CIM.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1) atata timp cat in fisa postului e trecuta ca obligativitate sa particip la toate cursurile la care mi se solicita, exista vreo cale de atac pentru a nu plati contravaloarea acestora in cazul demisiei inainte de perioada prevazuta in actele aditionale?

2) Cum se stabilesc perioadele in care nu ai voie sa demisionezi? Cei 2 ani sau 5 ani mentionati in functie de valoarea cursului, mi se par niste perioade aleatorii, la discretia angajatorului. Sunt prevazute undeva?

3) Una dintre certificari (cea mai scumpa dintre cursuri) are prevazuta o perioada de 5 ani in care nu am voie sa demisionez. Totusi, certificatul expira de la sine in 2 ani. Cat de atacabila este aceasta obligatie de a nu demisiona 5 ani?

In principiu ma intereseaza intrebarea 1. Cunosc ce spune codul muncii despre acest aspect, insa mi se pare ca atata timp cat a fost mentionat ca obligativitate in fisa de post, insemna ca nu am posibilitatea de a refuza. De ce sa platesc atunci ceva ce nu numai ca nu am cerut, dar am fost obligat sa fac si sa semnez. Cunoastem foarte bine presiunea de a semna anumite acte, atata timp cat suntem angajati, si consecintele profesionale daca nu le semnam. Uneori liberul arbitru este doar o idee abstracta.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri calificare Razvan.s Razvan.s Buna ziua, Se da urmatoarea situatie: Sunt angajat pe perioada determinata de 3 luni, iar firma deja m-a trimis la un curs de calificare. In urma acestui ... (vezi toată discuția)
Act aditional la cim handaricimarin handaricimarin pe durata derularii contractului meu individual de munca am urmat un curs de inspector resurse umane pe cheltuiala societatii.dupa terminarea acestui curs si ... (vezi toată discuția)