avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxe si Impozite auto
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxe si Impozite auto

Buna ziua,

Ce modalitate legala exista pt a scoate de la taxe si impozite locale 2 autoturisme date la fier vechi pt care la momentul respectiv nu s.a primit nici o chitanta/document cum ca au fost dezmembrate. Din ce am mai citit am inteles ca ar exista o declaratie pe proprie raspundere facuta la notariat din care sa reiasa cele mentionate mai sus, dar ca nu toate agentiile de taxe si impozite locale accepta acest lucru. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:55, 7 Decembrie 2015
Norme Cod Fiscal:

122. (1) Pentru mijloacele de transport scăderea impozitului se poate face atât în cazurile înstrăinării acestora, potrivit prevederilor pct. 118 lit. c), cât şi în cazurile în care mijloacele de transport respective sunt scoase din funcţiune.

(2) Mijlocul de transport scos din funcţiune corespunde mijlocului de transport cu grad avansat de uzură fizică, deteriorat sau care are piese lipsă, fiind impropriu îndeplinirii funcţiilor pentru care a fost creat.

Pentru mijlocul de transport pentru care contribuabilul nu mai poate face dovada existenţei fizice, scăderea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se face prin prezentarea unui document din care să reiasă că mijlocul de transport a fost dezmembrat, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor uzate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2003, cu modificările ulterioare.

În lipsa documentului prevăzut mai sus, contribuabilul care nu mai poate face dovada existenţei fizice a mijlocului de transport cu care figurează înregistrat în evidenţele compartimentului de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale va prezenta o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte elementele de identificare a contribuabilului şi a mijlocului de transport respectiv, documentul prin care a dobândit acel mijloc de transport, împrejurările care au condus la pierderea acestuia.


Primaria trebuie sa accepte aceasta declaratie pe propria raspundere. Daca nu , depuneti declaratia impreuna cu o cerere in care explicatia situatia si faceti trimitere la normele de la ART. 264 Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Incheiati declaratie notariala pe proprie raspundere ca nu mai detineti in fapt si in drept bunurile mobile,ca urmare a predarii acestora la unitate specializata colectare deseuri fier
Impreuna cu documentul notarial ,faceti cerere la adiministratia fiscala de radiere bun mobil la cererea proprietarului
multumesc mult, multumesc din suflet
In norme nu scrie declaratie notariala, ci doar simpla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radierea unei masini - procedura TIBERIU IOAN TIBERIU IOAN Ce trebuie sa fac ca sa imi radiez Dacia pentru care am luat si actele de la dezmembrare. Am impozitul platit pana la 31 12 2009, daca nu ma incadrez sa ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului in cazul radierii unui autovehicul CristineO CristineO Buna ziua Intentionez sa radiez masina pe care nu o mai folosesc de cativa ani. Intrebarea mea este daca radiez masina mai platesc impozitul ? Cum scap de ... (vezi toată discuția)
Radiere auto mostenit adina_miu adina_miu Buna ziua, anul trecut socrul meu a decedat si avea inregistrat la circa financiara un oltcit vechi de 32 ani, pt care am platit impozit si anul acesta - dar ... (vezi toată discuția)