avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea tacita a succesiunii

As vrea sa stiu daca acceptul meu in calitate de mostenitor rezervatar ca sora mea sa construiasca doua camere alaturate imobilului succesoral in perioada de 6 luni de optiune , constituie un argument de acceptare tacita a mostenirii.
Multumesc mult, as mai avea o intrebare. Chitanta este din 1956, in anul urmator s-a construit si casa (bineinteles fara autorizatie de constructie). Posesie continua , netulburata, ca la carte, impozite platite, pana in prezent, doar ca au decedat autorii (parintii), au ramas cei doi copii, a decedat si sora mea in 2015 avand sot supravietuitor si un copil. Practic actiunea in instanta ce directie ar trebui sa aiba?


Aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.


Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.




Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica imobiliara .


Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.




Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? MadalinaAb MadalinaAb Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)
Uzucapa ioanavasileteodora ioanavasileteodora Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de \"uzucapa\" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren ... (vezi toată discuția)