avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Hartuire din partea unei firme de creditare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Hartuire din partea unei firme de creditare

Buna ziua,
In urma cu ceva timp am participat la un mic proiect al unei multinationale si am avut cativa oameni in subordine. Unul dintre ei a facut un credit si m-a trecut ca si persoane de contact. Am fost sunat de catre comapania creditoare sa confirm ca intradevar acel domn lucreaza la noi si cam atat.
Din pacate acest mic proiect s-a incheiat acum ceva timp(aprox.jumatate de an), timp in care sunt sunat frecvent de catre aceasta firma si intrebat de respectivul. Am fost cat se poate de colaborant cu fiecare agent care a luat legatura cu mine, dar nu am facut decat sa repet de fiecare data ca nu am nici o modalitate de a il contacta pe respectivul. Intrucat telefoanele incepusera sa fie frecvente si rabdarea mea a ajuns undeva la limite, fiind nevoit sa repet povestea la fiecare telefon primit, am insistat sa fiu scos din baza lor de date pentru ca nu am cum sa ii ajut si devine enervant si deranjant. Mentionez ca domnul respectiv si-a schimbat numarul si m-a sunat intro zi in legatura cu adeverinta de venit, si imediat ce am fost sunat de primul agent am furnizat noul numar (deci am fost transparent si amabil). Acum insa am ajuns la limita limitelor si nu reusesc sub nici o forma sa mai scap de ei. Am vorbit si cu "sefa departamentului juridic" care insista ca nu pot fi scos din baza de date decat de domnul X. Mi se pare extraordinar de stupid si nu inteleg de ce sunt nevoit sa suport atata hartuire din partea lor mai ales ca nu sunt eu cel care are creditul la ei, si nici nu mi-am dat eu vreun acord scris sau verbal in legatura cu introducerea numarului meu in baza de date. Numarul de telefon din cate stiu este personal si nu nici un drept sa il foloseasca fara sa fie furnizat express de catre mine. Poate gresesc, sau poate nu stiu....Exista vreo cale prin care sa ii oblig sa inceteze?? Am incercat sa sun direct la sediul central si sa incerc sa vorbesc rational cu cineva mai sus, dar de fiecare data dau de aceleasi 2 persoane care insista ca nu pot face nimic . Sugestia "sefei de departament" a fost sa il caut pe domnul X si sa il fortez sa vina la ei sa faca cerere de schimbare persoane de contact.
Adica cum ?? sa le fac eu treaba lor??e strigator la cer...
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:19, 14 Decembrie 2015
Puteți să selectați numerele de pe care vă sună, să le memorați și să nu le mai răspundeți (bănuiesc că după o perioadă de timp vă vor lăsa în pace) sau să setați telefonul și să blocați acele contacte.
Va multumesc pentru raspuns,
dar nu se poate numi solutie, vorbim de un callcenter care acces la cateva zeci de numere. Nu m-a sunat niciodata acelasi agent. Doar ca de fiecare data cand cer sa discut cu o persoana mai competenta cu rezolvarea problemei, se face legatura catre 2 doamne.
Eu sunt sigur ca undeva mai sus in conducere exista acel manager care poate sa ia decizia de stergere din baza de date a unei persoane de contact. Dar imi este refuzat accesul catre acea persoana.
Sa ignor anumite numere nu se poate, noul job vine cu cateva zeci de apeluri efectuate+primite. Atat pe telefonul de serviciu cat si pe cel personal. Pur si simplu nu imi permit sa nu raspund la telefon. Apelez in schimb la ratiune intrucat nu detin absolut nici o informatie cu care as putea sa ajut aceasta firma, si nici macar un mijloc de comunicare cu domnul X. In consecinta sunt total inutil pentru ei si am expus acest lucru de nenumarate ori.

Eu ii inteleg pe saraci oameni ca incearca sa ifi faca treaba, dar asta nu inseamna ca le da dreptul sa o ingreuneze pe a mea.Mai ales in conditiile in care am fost cat se poate de colaborant cu dansii si am furnizat orice informatie am detinut pana in acest punct.

Imaginativa un scenariul de genul: un website de reclame inscrie numarul dumneavoastra in baza de date ca fiind un reprezentant al dumnealui. Si incepeti sa primiti zilnic telefoane cu oferte de la cateva zeci de consultanti vanzari care au acces la acea baza de date. Si pentru indepartarea numarului din baza de date nu se poate efectua decat prin cererea completa de utilizatorul original :))
Un fel de spam constant fara posibilitate de unsuscribe. Ne avand posibilitatea selectarii de junk call...schimbam numarul ??Nu cred...
Acum cativa ani am avut o situatie similara. Tatal meu a fost implicat intrun imprumut si binenteles a ajuns pe mana recuperatorilor de creante.Pentru ca figura cu adresa la mine in momentul respectiv, binenteles ca am fost asaltat de cateva zeci de scrisori si vizite.
Doar ca al meu tata nu mai locuieste de 15 ani aici, si nici nu am tinut legatura cu el. Am fost foarte colaborant si am precizat asta la agentii care tot veneau in vizita, fiind niste oameni foarte amabili. Am incercat pe cat de mult am putut sa "transmit" scrisorile si orice venea adresat lui.

Am tinut aceasta legatura cu firma de creante timp de 3 ani, timp in care dansii nu au rezolvat nimic din pacate iar eu deja acumulasem cateva zeci de scrisori pe care nu mai aveam posibilitatea de a le transmite. Intre timp s-a pronuntat si divortul si nu am mai vazut nici o obligatie catre ei. Am trimis un mail si am am efectuat 3 apeluri telefonice si situatia s-a rezolvat. Adresa si numerele noastre de contact au fost sterse din baza de date. Au trecut 2 ani de cand nu am auzit macar de numele firmei :)

Tocmai de aceea sunt ferm convins ca se poate rezolva aceasta problema si pe cale amiabila.
~ Conținut șters la cerere ~
Incercati urmatoarea metoda care, urmare a aceluiasi sfat dat de mine unei persoane, a functionat.
Cand va mai suna, ii intrebati daca discutia telefonica este inregistrata.
Daca raspunsul este afirmativ, le comunicati sa va radieze din baza lor de date si, daca va mai contacteaza, le spuneti ca va veti indrepta impotriva companiei din punct de vedere penal pentru "Hartuire" si in civil impotriva persoanelor fizice (angajatii) care efectueaza contactul telefonic.

Daca nu este inregistrata convorbirea si aveti posibilitatea, le transmiteti o adresa scrisa cu confirmare de primire in care le aduceti la cunostinta aspectele de mai sus.

Art. 208 alin. (2) din Codul Penal:
"Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă."

Alin. (2) al art. 208 cu privire la "temere" trebuie privit la modul larg.

Merita incercat.

Alte discuții în legătură

Furt date personale? hartuire? corinaandradumitrescu corinaandradumitrescu Buna ziua, o persoana apropiata este sunata de ceva vreme de la unii de la o banca sau niste carduri de credit. Persoana nu a vrut sa se intalneasca cu ei si ... (vezi toată discuția)
Hartuire telefonica de catre un posibil cumparator franciscb franciscb Buna seara, Va adresez o intrebare: pe ce baza legala (apeluri telefonice inregistrate/SMS etc) se poate depune o plangere/sesizare impotriva unei ... (vezi toată discuția)
Firma de recuperari ma suna fara motiv LNicoleta LNicoleta Buna ziua, AM o problema cu firma de recuperari KRUK. Tatal mau are o datorie de recuperat data la KRUK. In urma cu 2 saptamani am vrut sa platesc pentru el o ... (vezi toată discuția)