avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuire telefonica de catre un posibil cumparator
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuire telefonica de catre un posibil cumparator

Buna seara,

Va adresez o intrebare: pe ce baza legala (apeluri telefonice inregistrate/SMS etc) se poate depune o plangere/sesizare impotriva unei persoane?

Situatia se prezinta astfel: In urma unui anunt dat pe internet, pe un binecunoscut site de vanzari, pentru vanzarea unei locuinte, s-au prezentat mai multe persoane pentru vizionare, fiecare cu ofertele de pret,conditii proprii.
Printre acestia s-a strecurat si o agentie imobiliara, desi in anuntul postat pe site-ul respectiv era specificat express "FARA agentii imobiliare etc".
Agentia a venit cu vreo doua persoane + clientul, cu sotia etc.
In urma vizionarii, clientul era ferm hotarat ca apartamentul va fi al lui, vroia sa ii confirm ca ii vand lui, ca ne vedem maine la notar, etc.(desi i-am explicat ca decizia o sa o iau abia dupa toate vizionariile etc.).
In aceasi seara am anuntat agentia ca nu s-a acceptat oferta clientului lor - mi-au cerut sa anunt pe ei si nu pe client. A doua zi "clientul" a inceput o serie de insistente", incepand sa ofere valori tot mai mari (am blocat numarul lui la apeluri). Am primit nenumarate mesaje SMS e pe numarul lui personal de data asta, de insitente si mai apoi de amenintari/reprosuri ca nu i-am vandut locuinta lui, sub diferite pretexte ca avea nevoie de aceea locuinta. PRECIZEZ: NU am dat de inteles si nu am dat mana cu el, ca ii voi vinde locuinta!. Dupa acestea a trecut la apeluri de pe alte numere de telefon - agentia i-a dat numarul meu si al sotiei fara acordul meu expres, si fara ca eu sa am vreun contract/intelegere verbala/scrisa cu agentia.
In final i-am transmis un mesaj prin care l-am rugat sa inceteze cu insistentele /amenintarile, explicandu-i ca locuinta s-a vandut. Nu a incetat sa ne sune-nu am mai raspuns la apeluri.(Nr.de tel al sotiei a fost sters din anuntul initial chiar a doua zi dupa publicare, nimeni nu avea cum sa stie acel numar decat cei care au vazut anuntul in primele 24 ore - deci si aceasta agentie, anuntul fiind sters complet dupa 48 ore de pe acel site.).

Intrebare: Pot sa depun o plangere la politie pentru hartuire?

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2016
franciscb, utilizator
Din descrierea dvs pare a fi hartuire in sensul legii penale, banuiesc ca toate aceste apeluri telefonice va cauzeaza o stare de temere.
ART. 208
Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala - mesaje sms Florentina04 Florentina04 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, daca primesc mesaje cu amenintari si injurii din partea cuiva pe telefonul mobil, pot depune plagere penala? Ar ... (vezi toată discuția)
Hartuire telefonica gukkkk gukkkk Cam ce cerinte trebuie sa aiba o cauza ca sa fie considerate hartuire, daca o persoana te suna cu nr. ascuns. Cam cate zile rand. Cam cate apeluri/sms-uri ... (vezi toată discuția)
Haituire la telefon adry-a adry-a Cum as putea sa opresc o persoana sa ma haituiasca telefonic, persoana pe care am intalnit-o pe un site de socializare si careia i-am dat nr. meu de tel. Nu ... (vezi toată discuția)