avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Pentru specialisti:
Intr-o executare sunt doi creditori ipotecari.
Primul creditor inscris in Cf cu ipoteca, adjudeca imobilul. Este obligat sa plateasca pretul adjudecarii cat si ipoteca celui de-al doi-lea?
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:41, 9 Decembrie 2015
Dacă adjudecatarul avea ipotecă de rang I, nu trebuie să plătească și creanța celui de-al doilea decât dacă prețul de adjudecare depășește creanța sa și doar în limita acelei sume cu care depășește creanța.Ce preț să lătească, nu a adjudecat în contul creanței?

Mă iertați că am răspuns eu, ca nespecialist! probabil ar trebui să fiu avocat, ca să fiu considerat specialist.:oops:
@ilie1111
Raspunsul dvs. e departe de adevar, de accea intrebarea a fost adresata specialistilor
Art. 850. C.P. cvi-

(2) Când adjudecatar este un creditor, el poate depune creanța sa în contul prețului, fiind obligat, dacă este cazul, să depună diferența de preț în termenul prevăzut la alin. (1). Dacă există alți creditori care au un drept de preferință în condițiile art. 865 și 867, el va depune până la concurența prețului de adjudecare și suma necesară pentru plata creanțelor lor, în măsura în care acestea nu sunt acoperite prin diferența de preț.[/b]
Exemplu:
Ipoteca 1= 14.000 lei
Ipoteca 2 = 12.000 lei
Adjudecare pentru 20.000 lei.
Creditorul 1 a adjudecat pt. 20.000 deci va plati:
- diferenta de 20.000 - 14.000 adica 6000? sau va plati:
- diferenta de 6000 + 12.000
lei??(art. 850 al 2 COD. PR. CIVILA ),
Este aberant insa este prevazut de lege.


Va rog sa transferati mesajul la discuitii juridice.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
avvalentina, utilizator
Ceea ce am zis eu este în deplină concordanță cu prevederile art. 850 CprCiv.

Cred că nu stăpâniți noțiuni elementare de drept, motiv pentru care vă și puneți probleme care sunt clare din punct de vedere juridic.

În mod evident, creditorul 1 nu plătește decât suma de 6000 lei către creditorul 2. Creditorul 2 are ipotecă de rang II, deci nu are drept de preferință față de primul creditor.
Exact același lucru l-am spus și în primul mesaj.

Cred că nu știți ce înseamnă drept de preferință, altfel nu înțeleg logica mesajului dvs.
Poate doar, din lipsă de logică juridică, să considerați, evident eronat, că o ipotecă de rang subsecvent conferă dret de preferință față de un creditor ipotecar de rang superior.


Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Confundati Codul civil cu cel de procedura civila. Textul art. 850 Cod pr. civila se refera la preferinta in cond. art. 865,867 Cod pr. civila si nu rangul de preferinta conf. codului civil.
Va lipsesc reguli elemntare de drept si cei 7 ani de acasa, eu nu v-am jignit :magic:
Doamnă avocat, nu v-a jignit nimeni. Au fost făcute câteva observații vis-a-vis de concluziile dumneavoastră. Comentăm ideile, nu persoana.

Mă puteți lămuri și pe mine care este diferența?
Textul art. 850 Cod pr. civila se refera la preferinta in cond. art. 865,867 Cod pr. civila si nu rangul de preferinta conf. codului civil.



HINT Există un singur drept de preferință conferit creditorului ipotecar, indiferent unde se face referire la el, este unul și același.[
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act adjudecare Ofof Ofof Buna ziua... In luna ianuarie am participat la o licitatie, unde am fost declarata adjudecatar. Eu am adjudecat la pretul de 75 % (pretul de incepere al ... (vezi toată discuția)
Executare silita apartament la un pret foarte mic zograffi zograffi buna ziua, am un credit la o banca, cu ipoteca de rang 1 si 2, cu ratele la zi. intre timp am facut un card de credit la o alta banca si nu am mai putut ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil ipotecat la banca andrei987ro andrei987ro Buna ziua, Finantele scot la vanzare la licitatie un apartament cu pretul de 60.000 lei. Este la al III-lea termen, adica la 50% din pretul de evaluare. ... (vezi toată discuția)