avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu 5 zile nastere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu 5 zile nastere copil

Buna ziua,
Intrebare: este un termen in care se depune cerere pentru concediu de 5 zile nastere copil?
Mentionez ca sunt angajat nou intr-o institutie publica, iar copilul are 4 luni ....?
Mai pot cere cele 5 zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 8 Decembrie 2015
Trebuie sa verificati in reg.intern al institutiei respective sau in procedura operationala de acordare a acestui tip de concediu care este perioada in care se poate solicita acest concediu.

HG 250/1992 si/sau OG 6/2007 nu prevad niciun astfel de termen.
1. Daca va referiti la concediul paternal acesta se acorda in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.

2. Din Legea 2010/1999 privind concediul paternal:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

Cand v-ati angajat la acea institutie , copilul dvs era nascut sau s-a nascut dupa angajare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu paternal cristina69 cristina69 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce acte trebuie depuse pentru acordarea concediului paternal.Acesta se acorda chiar daca nu este prevazut in contractul ... (vezi toată discuția)
Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)