Buna ziua!
Un parinte doreste sa faca un act de donatie unui copil pentru un apartament, iar celulilalt pe alte doua imobile (de aproximativ aceeași valoare cu apartamentul). La acest act de donatie se face si un act aditional prin care ambii frati renunta reciproc la orice pretentie privind proprietatea donata celuilalt.
1. După decesul parintelui vreunul dintre frati poate ataca donatia celuilalt, in sensul in care sa ridice pretentii la eventuale despagubiri?
2. Daca unul dintre frati instraineaza donatia sa inainte de decesul parintelui, mai poate ridica apoi pretentii succesorale?
Ce este mai sigur intre un act de donatie intre frati cu un act aditional ca nu mai au pretentii la partea celuilalt si un act de vanzare-cumparare cu act aditional prin care sotiile fratilor renunta la orice pretentie in caz de divort?
Sper ca am fost destul de clar. Va multumesc!
Din ceea ce ne-ati prezentat nu reiese ca ar putea fi aplicate articolele 1091-1099 NCC care reglementeaza reductiunea liberalitatilor excesive. Cei doi frati nu isi pot ataca donatiile primite mai ales ca in acest caz acestea ar avea o valoare aproximativ egala.
Trebuie avut in vedere cine ar putea ataca donatiile celor doi frati si aceaia ar fi conform art. 1093 : mostenitorii rezervatari, succesorii lor, creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.
Act donatie
a-elena
Buna ziua,
As dori sa stiu daca actul de donatie poate fi atacat.
Sorcrii mei vor sa ne faca un act de donatie pe casa si terenul unde locuim, iar cumnatul ... (vezi toată discuția)