avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune după bunici. Are dreptul un nepot de fiu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune după bunici. Are dreptul un nepot de fiu decedat să conteste un transfer de proprietate făcut unchiului?

Bună ziua. Speța e următoarea. Bunicii din partea tatălui meu, au doi copii, tatăl meu și fratele lui. În timpul vieții, bunicii (nu știu exact, au vândut casa sau au donat-o) fratelui tatălui meu. Tatăl meu a renunțat, VERBAL, la dreptul de a moștenii casa. Bunicii au decedat, anul trecut decedând și tatăl meu, fratele tatălui meu trăiește. Eu, în calitate de nepot, pot moșteni o parte din casa bunicilor? Se poate contesta actul de vânzare sau donație, v-am spus nu știu exact cum au procedat. Mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vwwhite , utilizator 09:01, 22 Martie 2018
Pai la momentul cand traiau bunicii, tatal dvs nici n-ar fi avut cum sa renunte altfel decat verbal.
Ori ce pact asupra unei mosteniri viitoare este lovit de nulitate absoluta.
In momentul de fata nu mai aveti ce mosteni, pentru ca in baza acelui act, bunurile deja au intrat in proprietatea unchiului.
Pai , intai afla exact daca exista contr. de vanzare sau donatie sau alt act. Apoi putem vb. de o contestare.
Daca era vb. de o mostenire fi sigur ca tatal tau era citat de notarul public si te prezentai tu in locul sau in cal. de fiu mostenitor. Atunci se faceau 2 succesiuni una de pe urma tatalui tau una de pe urma bunicilor.

In calitate de descendent al bunicilior va numiti mostenitor rezervatar al acestora. In aceasta calitate vi se cuvine rezerva succesorala. Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi (donatii) ori dezmoşteniri.
Deci, in cazul in care buncii au transmis unchiului casa prin donatie si dupa acestia nu au mai ramas si alte bunuri de mostenit, da, vi se cuvine o parte din casa.
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal. In cazul dumneavoastra, cota care i s-ar fi cuvenit tatalui (mostenitor rezervatar si el) si mai apoi dvs prin retransmitere ar fi fost de 3/8 din mostenirea primului bunic decedat si de 1/2 din mostenirea bunicului supravietuitor sau 1/2 din mostenirea ambilor bunici vazuta la modul abstract ca o singura operatiune. Cu alte cuvinte, vi se cuvine 1/4 din casa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, numai ca exista ceva ce se numeste principiul proximitatii gradului de rudenie. Unchiul fiind ruda de gradul 1 îl exclude pe nepot care e ruda de gradul 2.
Apoi, e ciudat cum de tatăl nu a avut nici o problemă cu acel act și are nepotul. Dacă s-ar trezi stranepotii pana la al șaptelea neam ca bunicu i-a dat unchiului casa, n-ar mai face oamenii acte copiilor.
Si mai e ceva...
Art. 1095 cod civil

Termenul de prescripţie

(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
De acord, doar ca inainte de 1095 apare 1093: Reducţiunea liberalităţilor excesive poate fi cerută numai de către moştenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum şi de către creditorii chirografari ai moştenitorilor rezervatari. Unchiul il exclude pe nepot dar nu isi exclude si fratele, care este mostenitor rezervatar si al carui succesor este nepotul. Sau ca sa imi explic logica mai departe, nepotul, fiind descendent era oricum mostenitor rezervatar ori legiuitorul a adaugat in mod expres dupa mostenitori rezervatari pe "succesorii lor". Nepotul nu cere reductiunea in calitate de mostenitor rezervatar al bunicilor ci in calitate de succesor al unui mostenitor rezervatar.
In ceea ce priveste prescriptia si mai ales data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie conform art 1095 al 2, in speta noastra nepotul nu cunoaste in mod cert existenta liberalitatii excesive nici astazi, afirmand in mod expres ca nu stie daca transmiterea de la bunici la unchi a fost cu titlu gratuit sau oneros si prin urmare nu poate cunoaste nici caracterul ei excesiv.
Imi mentin opinia.

Alte discuții în legătură

Ajutor - valabilitate testament nelu95 nelu95 Buna seara... Străbunica mea vrea sa îmi lase moștenire prin un testament toată averea ei, nu mai ca după moartea strabunicului nu a făcut partajare ... (vezi toată discuția)
Contractul de donatie poate fi atacat? degetel2013 degetel2013 In 1994 a murit mama, iar in certificatul de mostenire din 1996 tatal meu mosteneste intreaga masa succesorala; eu si sora mea suntem straini de succesiune ... (vezi toată discuția)
Casa am drept? Nedoiu Nedoiu Tata a primit o casa din donatie la 10 ani el nu a facut absolut nimic la ea decat a schimbat acoperisul cu mama mea care a murit la 1 an de la casatorie. Din ... (vezi toată discuția)