avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa am drept?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa am drept?

Tata a primit o casa din donatie la 10 ani el nu a facut absolut nimic la ea decat a schimbat acoperisul cu mama mea care a murit la 1 an de la casatorie. Din 2013 eu am renovat tot am facturi, bonuri, si martori, el a zis ca imi face acte si acum nu mai vrea. Ce pot face? Si eu pot intra cumva in drept si dupa mama? Precizez ca inca exista certificat de casatorie si tata a mai facut un copil cu alta .
Bunul a fost donat de mama dvs, tatalui ?

Daca aceasta a perfectat un act de donatie, o liberalitate, catre tatal dvs, lezandu-va dvs. rezerva succesorala, va puteti adresa instantei de judecata, cu o actiune in reductiune, cerand desfiintarea acesteia, in vederea reintregirii rezervei succesorale, actiunea poate fi promovata in termen de 3 ani de la decesul mamei, ori in termen de 3 ani de cand ati cunoscut perfectarea acesteia.

SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive

Art. 1095

Termenul de prescripţie

(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.

(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.

Sau o terta persoana i- a donat acestuia bunului imobil ?

In aceasta ipoteza, dumneavoastra veti mosteni bunul.

( puteti invoca intr-un proces de dezbatere succesorala, partaj, faptul ca ati investit in acest imobil, sume de bani, in vederea sporirii valorii de circulatie ).

Succesor va fi si copilul din noua casatorie, avand o cota egala cu a dvs.

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie imobil arvat_t arvat_t Am primit printr-un act de donatie un apartament de la o persoana care nu are nici un grad de rudenie cu mie.Pot fi actionata in jud.de rudele ei (are verisori ... (vezi toată discuția)
Donatii gaby di biasi gaby di biasi Buna ziua!Se poate face donatie pt un imobil unui fiu fara prezenta si acordul celuilalt?Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)