Lucrez intr-o corporatie si am o clauza pe 2 ani sau 10 000 eur. Intrebarea este, daca reusesc negocierea de desfintarea contractului cu acordul ambelor parti cu seful meu, pot cei de la HR sa intenteze proces impotriva mea cu scopul recuperarii sumei de 10 000 eur? sau ma pot obliga sa semnez pentru alt post in cadrul aceleiasi firme?
Nu exista nici un act aditional care sa prevada explicit cursurile, nici macar nu ni s-a prezentat un plan de scolarizare inainte de a semna actul aditional de 10 000 eur. Doar ca proaspat absolvent, oarecum disperat sa gasesc de munca am acceptat fara sa realizez urmarile si faptul ca ma transform intr-un sclav modern. Iar in timpul anului am avut "planuri de initiere" in care apareau anumite teme insotite de semnaturile noastre si a celor care au "predat", de fapt doar priveam ce fac alti angajati, asta in cazul in care nu erau prea ocupati lucru pe care l-am reprosat de fiecare data cand am avut ocazia sa dau feedback. Faptul ca trainingul nu a fost cum ar fi trebuit, este o chestie pe care eu nu cred ca o pot dovedi.
Fac un scurt rezumat la act aditionl poate ma puteti ajuta, sa stiu daca trebuie sa ma resemnez, desi cred ca este mult prea putin.
In actul aditional zice ca:
In prevederile legii:
-nr 53/2003 art 197 si 198
-si cap m ar.4 lit f din contract - dreptul la acces la formare profesionala.
Partile sunt de acord ca toate costurile de scolarizare / perfectionare mai sus mentionate (nu se mentioneaza absolut nici un curs) in valuare totala de 10 000 eur sunt suportate integral de catre angajator.
-In cazul in care contractul de munca inceteaza in timpul cursurilor sau in urmatoarele 24 de luni salariatul se obliga sa plateasca contravaluarea cursului. conf art 198 alin 4.
Salariatul NU are obligata de a restitui Angajatorului costurile aferente in urmatoarele cazuri:
-intreruperea are loc la solicitarea angajatorului
-intreruperea se datoarea datorita motivelor de sanatate ale salariatului.
"Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. - n.m., in prezent, art.198 C.mun.- "(Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300).
Nu trebuie sa va resemnati , deoarece in caz ca se va ajunge in instanta cred ca va fi foarte greu de dovedit de catre angajator valoarea cursului de 10000 euro.
Obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională. De asemenea, salariatul nu are obligaţia de a restitui angajatorului salariile încasate în perioada formării sale profesionale. (Ovidiu Ţinca, Unele clauze specifice contractului individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 6/2003, p. 58-59)
Multumesc pentru ajutorul dat pana acum, si revin cu o intrebare... in cazul in care pe acele fise de scolarizare a semnat altcineva fata de cel care trebuia sa ne "predea" efectiv, ca ori era prea ocupat pentru noi, ori concediu etc... are o influenta. Mentionez ca si in feedback-urile date de mine catre ei am reprosat asta. Persoana care facea o evaluare a noastra era seful de departament, cu care efectiv nici nu ne vedeam. In rapoartele de feedback mereu am reprosat dezinteresul pentru aceasta scolarizare.
Am ajuns intr-un final in situatia in care am cerut demisia. Doamnele de la HR au trecut cu usurinta o suma de 7500 eur pe nota de lichidare. Deoarece am prevazut in contract ca daca plec mai repede de 6 luni platesc 10 000eur, >6 luni 7500eur, > 12luni 5000eur, >18 luni 2500eur. Este normal ca eu sa semnez acea nota de lichidare in conditiile in care nu sunt de acord cu suma respectiva si cred ca o pot demonstra chiar si in instanta, sau pot cumva sa specific, cu pixul, ca nu sunt de acord cu respectiva clauza? Sa nu ma trezesc mai tarziu ca prin semnatura asta am si recunoscut ca sunt de acord sa platesc.