avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Triunghiulara
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Triunghiulara

Buna ziua, avem urmatoarea situatie: firma noastra (A) achizitioneaza din Germania de la firma B piese de comert (materiale folosite la obtinerea produsului finit) in valoare de 300 euro. Avand in vedere ca beneficiarul produsului finit este firma C din Germania, pentru a nu plati transport din Romania, materialele a au fost trimise direct de catre firma B din Germania firmei C din Germania pentru a fi montate pe produsul finit al firmei A. Factura pentru materialele achizitionate a fost generata de catre firma B catre firma A din Romania, fara TVA, cu mentionarea conditiei de EXW. Factura nu contine costuri de transport sau alte costuri aditionale, ci numai pretul de achizitie al materialelor.Transportul este initiat si platit de firma A. Intrebare: 1) este considerata operatiune triunghiulara? 2) factura emisa de catre firma B, este corect intocmita din punct de vedere al TVA? 3) cum trebuie inregistrata in contabilitate operatiunea. Multumim!
Cel mai recent răspuns: Elisabeta Pora , Contabil 15:58, 11 Decembrie 2015
1. Nu, operatiune intracomunitara presupune sa existe un stat UE din care pleaca bunurile si alt stat UE in care ajung bunurile. Deci ce mentionati d-voastra este operatiune locala desfasurata in Germania. Deci A trebuia sa se inregistreze in Germania ca platitor de TVA daca desfasoara operatiuni impozabile acolo.

Vedeti pagina 14 din brosura:

[ link extern ]

2. Nu, pentru ca bunurile nu parasesc Germania trebuiau facturate cu TVA, daca nu erau supuse unui regim de scutire prevazut de legislatia TVA din Germania.

3. Achizitie pe 371 si vanzare pe 707.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
1) Este o operatiune triunghiulara intre 3 operatori economici din 2 state diferite, transportul intrand in sarcina beneficiarului final, situatie in care nu sunt aplicate masuri de simplificare, acest lucru presupunand existenta unui contract sub o conditie ExWorks (EXW)

2) Faptul ca nu s-a facturat transportul este ok, insa, factura trebuia sa contina TVA.

3) 371 - 401 achizitie de marfa

4111-707 vanzare produs finit

P.S. Se va declara achizitia in 300 si livrarea in 390. Nu se va declara in INTRASTAT.
Lizza a scris:

1) Este o operatiune triunghiulara intre 3 operatori economici din 2 state diferite, transportul intrand in sarcina beneficiarului final, situatie in care nu sunt aplicate masuri de simplificare, acest lucru presupunand existenta unui contract sub o conditie ExWorks (EXW)

Nu ati inteles, achizitie sau livrare intracomunitara inseamna ca bunurile efectiv sa fie transferate intre 2 state:

Cod fiscal:

ART. 128 Livrarea de bunuri
(9) Livrarea intracomunitară reprezintă o livrare de bunuri, în înţelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru de către furnizor sau de persoana către care se efectuează livrarea ori de altă persoană în contul acestora.


ART. 126 Operaţiuni impozabile
(8) Nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România:


b) achiziţia intracomunitară de bunuri, efectuată în cadrul unei operaţiuni triunghiulare, pentru care locul este în România în conformitate cu prevederile art. 132^1 alin. (1), atunci când sunt îndeplinite următoarele condiţii:

1. achiziţia de bunuri este efectuată de către o persoană impozabilă, denumită cumpărător revânzător, care nu este stabilită în România, dar este înregistrată în scopuri de TVA în alt stat membru;

2. achiziţia de bunuri este efectuată în scopul unei livrări ulterioare a bunurilor respective, în România, de către cumpărătorul revânzător prevăzut la pct. 1;

3. bunurile astfel achiziţionate de către cumpărătorul revânzător prevăzut la pct. 1 sunt expediate sau transportate direct în România, dintr-un alt stat membru decât cel în care cumpărătorul revânzător este înregistrat în scopuri de TVA, către persoana căreia urmează să îi efectueze livrarea ulterioară, denumită beneficiarul livrării ulterioare;

4. beneficiarul livrării ulterioare este o altă persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă, înregistrată în scopuri de TVA în România;

5. beneficiarul livrării ulterioare a fost desemnat în conformitate cu art. 150 alin. (4) ca persoană obligată la plata taxei pentru livrarea efectuată de cumpărătorul revânzător prevăzut la pct. 1;


ART. 130^1 Achiziţiile intracomunitare de bunuri

(1) Se consideră achiziţie intracomunitară de bunuri obţinerea dreptului de a dispune, ca şi un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinaţia indicată de cumpărător, de către furnizor, de către cumpărător sau de către altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Deci si in operatiunile triunghiulare trebuie sa existe 2 state intre care circula bunurile.
Nu ati inteles. Operatiunea triunghiulara, este operatiunea efectuata intre 3 operatori economici din state membre diferite (2 sau mai multe) , inregistrate in scopuri TVA, in care, operatorul economic din primul stat va vinde catre un alt operator economic din alt stat membru, urmand ca, bunurile respective sa fie revandute catre un alt operator economic, circulatia propriu-zisa a bunurilor efectuandu-se direct intre cei 2 operatori economici, vanzator si cumparator.

Deci, atentie! Nu este necesar ca marfa sa paraseasca granitele tarii respective. A se citi si despre comert triunghiular intre statele membre UE din:

[ link extern ]
.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitara maryabunea maryabunea Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: firmei A platitoare de TVA din RO i se intocmeste factura de marfa de firma B platitoare de TVA din Germania, ... (vezi toată discuția)
Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva potarniche gabriela potarniche gabriela Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu ... (vezi toată discuția)