avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de scurgere a apelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de scurgere a apelor

Buna ziua. As dori sa pun in discutie o speta care mie mi se pare interesanta.
Proprietatea unei persoane este traversata de un sant prin care se scurge apa care vine de pe drumul national situat in amonte. In acest caz consider ca avem de a face cu o servitute de scurgere in care proprietarul fondului aservit este prejudiciat datorita faptului ca santul se mareste si ii pune in pericol constructia invecinata. De asemenea, toata mizeria se aduna pe proprietatea acestuia.
Problema care se pune este aceea ca nu este nici o prevedere legislativa clara cu privire la acest aspect in conditiile in care art. 578 C. Civ. impune mai mult obligatii proprietarului fondului inferior.
In primul rand cine are calitate procesuala pasiva? Primaria sau autoritatea de drumuri? Si apoi in ce baza se poate solicita acestora sa faca lucrari de consolidare ale acestui sant?
Cel mai recent răspuns: Gina Mihailescu , Consilier juridic 10:11, 3 August 2009
Calitatea procesuala o are Administratia Nationala Apele Romane -prin Directia apelor(de la locul respectiv),alaturi de Primarie.
Puteti solicita mutarea cursului de pe proprietatea respectiva,consolidarea (aratind chiar si cu poze,expertiza)si daune .
Va recomand ca inainte de introducerea actiunii sa luati legatura cu A.N.Apele -din zona respectiva,sa formulati si in scris nemultumirea dumneavoastra pentru a avea cit mai multe date pe care sa va puteti baza actiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Canal ape pluviale sermit sermit Va supun atentiei urmatoarea situatie pentru care caut rezolvare: Sunt proprietarul unui teren parcurs de un canal de colectare a apelor pluviale si al ... (vezi toată discuția)
Scurgere apa pluviala sz_ada sz_ada detin un teren intravilan, pe acest teren primaria a sapat un sant de scurgere a apei pluviale de pe strada...aceasta a fost initial o conventie verbala facuta ... (vezi toată discuția)
Un parau prin curte... Andra19 Andra19 Buna ziua! As avea o intrebare. Prin curtea unui prieten trece un parau. Din cate am inteles, ar putea cere anumite despagubiri primariei, nu stiu daca il ... (vezi toată discuția)