avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Este legal serviciu AirBnB in Romania?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Este legal serviciu AirBnB in Romania?

Buna ziua,

As vrea sa dau o camera de aprox 18 mp prin serviciul AirBnB. Exista un precedent legal pentru astfel de servicii? Sau un cadru legal?

As vrea sa stiu daca si cum pot face banii incasati sa-i impozitez (daca e nevoie), pentru a fi in legalitate.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: AndaV , utilizator 23:04, 23 Octombrie 2018
AirBnB este o provocare pentru fisc, instante si legiuitor. Ca atare, nu se stie precis cu ce se mananca asta. Ceea ce stim sigur e ca pe profit trebuie platit impozit.
tgeorgescu a scris:

Ceea ce stim sigur e ca pe profit trebuie platit impozit.

Aici trebuie dat un exemplu, sa zicem ca eu inchiriez o casa/apartament timp de un weekend si pe acel weekend voi fi platit cu 200-300 lei prin intermediul AirBnB (acesti banii ii voi declara la ANAF), omul care a venit la mine in casa decide sa dea un party si sa-mi distruga casa ca mai apoi sa plece la el in tara fara ca eu sa stiu nimic.
ANAF-ul ce va face in acest caz ? Unde este profitul meu, poate eu voi iesi pe minus cu foarte multi bani si ANAF-ul va trai fericit ca mi-a impozitat mie cei 16% din suma de 200-300 lei si nu-i impoziteaza pe barosanii care se joaca cu vilele prin comuna Buzescu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand nu orice intrare de bani este profit. De ex. in Olanda sunt companii care lucreaza pentru cei care inchiriaza case prin AirBnB, oferind de ex. asternuturi curate sau alte produse/servicii pentru a inchiria cu succes casa respectiva. Si normal ca profitul va fi in acest caz diferenta intra suma platita de clienti si suma platita acestor firme, cheltuielile pe apa, gaz, electricitate, internet, varuit, schimbat mobila, etc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iulie 2017
tgeorgescu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu plătiți taxe de 2 ori, ci se plătesc 2 taxe diferite pe venituri diferite în țări diferite. Explicație: să zicem că un turist plătește $50 pe noapte, din care AirBnB reține un comision de $5, iar diferența de $45 vi-o transferă dumneavoastră în calitate de gazdă. AirBnB plătește impozit (pe venit) în străinătate pentru cei $5, iar dumneavoastră trebuie să plătiți impozit (pe cedarea folosinței bunurilor) în România pentru cei $45. Este irelevant dacă ați emis sau nu bon/factură, sau dacă ați primit banii direct de la client sau indirect de la un intermediar (AirBnB).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toate veniturile inregistrate de Airbnb sunt fiscalizate in Irlanda si apoi banii se transfera in contul personal.
Pentru a inregistra veniturile, trebuie sa completati formularul pentru venituri din strainatate – CLICK AICI [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 23 August 2017
mihai_pavelescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim hotelier (prin airbnb) MsSerol MsSerol As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are ... (vezi toată discuția)
Pot emite facturi ca persoana fizica inregistrata la anaf? mariusgrid mariusgrid Buna ziua! Sunt persoana fizica (PF nu PFA) si detin un apartament pe care il inchiriez in scop turistic. Am declarat activitatea la ANAF, am cumparat casa ... (vezi toată discuția)
Impozit din venit regim hotelier hostel: pot să fac o microîntreprindere și să plătesc 3% la sfârșitul lunii, sau cum să procedez? svalentins svalentins Buna ziua. Doresc pe viitor sa închiriez camere in regim hotelier cu ziua sau sa închiriez un pat in camera cu 4 paturi . Locația este in sect 6 Bucuresti ... (vezi toată discuția)