avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... insarcinata in 8 saptamani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

insarcinata in 8 saptamani

Buna seara
Sotia mea este insarcinata in 8 saptamani
Este angajata din data de 2 februarie 2015 cu contract determinat.prima data a fost determinat pe 3 luni apoi din nou pe 3 luni si acuma este pe 5 luni mai exact pana pe 31 decembrie 2015.Daca nu se mai prelungeste contractul poate beneficia de prenatal aici ma refer la cei 2 ani pt cresterea copilului.
Daca nu va rog sa ne spuneti ce putem face sa beneficieze.
Mulrumesc
Cel mai recent răspuns: Oana_Pascu , utilizator 18:44, 11 Decembrie 2015
Buna dimineata,

In cazul in care contractul nu va mai fi prelungit, sotia dvs. are doua optiuni: solicitarea indemnizatiei de somaj sau concediul medical, avand in vedere faptul ca, cel mai probabil, data preconizata a nasterii este undeva in luna iulie a anului 2016.

Din punct de vedere financiar si in perspectiva cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului, corelat bineinteles cu vechimea totala in munca a sotiei dvs., eu as inclina mai curand pentru concediu medical.

Pentru aceasta din urma optiune, presupunand ca sotia dvs. are 8 saptamani de sarcina in data de 10 decembrie 2015, ar putea intra in concediu prenatal in data de 18 mai 2016 (saptamana 31 de sarcina).

Pana atunci ar fi deci necesar concediu medical (preferabil din spital, pentru ca se acorda pe o durata de 21 de zile calendaristice+zilele de internare) pana la finalul saptamanii 30.

As recomanda ca intrarea in concediu medical sa se faca inaintea datei de expirare a contractului de munca, insa nu va pot lamuri pe deplin cu acest aspect intrucat nu detin suficiente informatii privind legislatia.

Angajatorul a fost notificat cu privire la starea de graviditate?

Buna
Inca nu a anuntat angajatorul.Specific ...nu a mai fost angajata nici unde inainte.acesta e primul loc de munca si cum are lucrate doar 11 luni primeste somaj?
Art. 39 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
...

Asadar, trebuie sa aiba un stagiu minim de cotizare la somaj de 12 luni pentru a beneficia de somaj.
Si daca se angajeaza in ianuarie la alta firma?trebuie continuitate sau poate sa lipseasca cateva zile?
Ii trebuie un stagiu minim de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii actelor la somaj.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal apoi indemnizatie de somaj haller haller Buna seara! am si eu o intrebare! sotia mea va naste intre 18.06-28.06! concediul prenatal probabil ca il vom introduce din data de 2.05! probabil ca sotia va ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? manowar1979 manowar1979 Buna ziua! Am nevoie de o informatie de la dvs deoarece agentia judeteana de care apartin, adica Targu Neamt, nu m-a lamurit...pana pe data de 22 decembrie ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal dan81 dan81 Daca sotia nu lucreaza si e gravida in luna a 5-a si plateste de acum inainte stagiul de cotizare poate intra in prenatal? Va multumesc. (vezi toată discuția)