In dosarul cauzei este precizat ca, pentru lucrarile de nivelare ale unei curti, s-a adus pamant in curte, pamant care s-a nivelat spre proprietatea vecina, pana la gard, lipit de gardul cu fundatie de beton de cca 25 cm si fibra de sticla, intrand si pe sub panourile de fibra de sticla si deranjand pe vecinul care a facut actiune in instanta. Prin actiunea de nivelare s-ar fi ridicat nivelul curtii cu 50-60 cm iar spre gard cu 60cm-1m, lucru "stabilit" de un expert numit de instanta.
Instanta a dispus ca lucrarea care trebuie facuta este "aducerea curtii la forma initiala prin inlaturarea surplusului de pamant depozitat, pana la limita inferioara a fundatiei de beton a gardului cu fibra de sticla", care este gardul despartitor dintre proprietati.
Am facut lucrarea.
Vecinul contesta efectuarea lucrarii.
Instanta numeste acelasi expert pentru a evalua daca s-a facut lucrarea dispsa de Instanta.
Problema este urmatoarea:
Acest expert este autorizat in Constructii civile, industriale si agricole. Evaluarea proprietatii imobiliare.
Avea dreptul sa faca expertiza?
Avand in vedere ca lucrarea, in opinia mea, este de ridicare topografica, de a stabili nivele, etc, a face schite, curbe de nivel, pentru a se evalua situatia actuala din teren. Va dati seama ca nici situatia initiala nu a fost evaluata corect la prima expertiza a aceluiasi expert.
Daca nu avea dreptul sa faca expertiza, ce legi sunt incalcate de catre expert si posibil si de catre judecator, care a numit un expert in alt domeniu decat cel adecvat solutionarii cauzei?
In opinia mea judecatorul a incalcat legea(care lege? va rog, daca puteti sa ma lamuriti) prin decizia sa.
La fel si expertul care, in opinia mea, trebuia sa refuze efectuarea unei lucrari in care nu este autorizat, sau ca specializarea nu-i permite sa raspunda obiectivului solicitat de instanta, si sa se numeasca un alt expert.
Ce demersuri propuneti sa facem?
Expertiza a fost acceptata de Instanta in ciuda contestatiei depusa motivat de catre noi si s-a amanat pronuntarea pentru termenul urmator, peste 10 zile.
Putem depune concluzii scrise.
Ce propuneti ca se mai poate face in aceasta etapa? Faza procesului este apel.
(Pentru ca s-a ajuns ca vecinul sa ceara executare silita, noi am contestat-o si am ajuns sa se judece contestatia, astfel fiind in etapa finala a apelului in acest moment).
Va rog sa ma scuztai, exprimarea poate fi deficitara, pe langa termenii juridici de specialitate.
Daca lucrarea a fost in conctructii, numirea Expertului tehnic judiciar specialitate Constructii e foarte legala si fondata.
Si in constructii se traseaza si se foloseste activitatea de topografie (trasare nivele, curbe etc...), un ing. constructor are pregatirea necesara realizarii de lucrari topografice (trasare constructii etc).
Expertii topografi de la Tribunal sunt autorizati sa realizeze expertize topografice in materie funciara nu de realizare lucrari de constructii pure.
Prin urmare lucrurile trebuie privite obiectiv si nu doar din unghiul care vreti dvs.
Granituire
Mutunel
Buna ziua. Va rog sa mă sfatuiti in următoarea problema. Am cumpărat o casa care era pe limita de proprietate, am vrut sa o mansardam dar la expertiza s- a ... (vezi toată discuția)