avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Beneficiaza de somaj si pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Beneficiaza de somaj si pensie?

Am avut o discutie cu o vecina pe tema somajului si a pensiei de invaliditate, incat nici una dintre noi doua, nu stiam care este adevarul. Iata speta:

1) O pensionara de invaliditate, cu grad de invaliditate mediu, lucreaza 4 ore/zi. In cazul in care firma unde lucreaza nu va mai avea nevoie de ea, la un an de munca cu 4 ore/zi, poate beneficia de somaj? (Eu am impresia ca nu se poate, pentru ca ar trebui 8 ore/zi lucrat pentru a beneficia de somaj, cum pensionara de invaliditate lucreaza doar 4 ore/zi, ar trebui sa lucreze 2 ani ca sa poata beneficia de somaj)

2) In cazul in care va beneficia de somaj, poate sa ia in acelasi timp somaj si sa mai ia si pensie de invaliditate?.(Eu am impresia ca va trebui sa ia somaj pentru stagiul cotizat realizat, si in acelasi ar trebui sa ia si pensia de invaliditate, un drept care ii parvine ca persoana invalida).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:09, 13 Decembrie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...

Art. 19. - În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau pe bazã de contract de muncã temporarã, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...

2. Din cele de mai sus reiese:
- O persoana pensionara nu poate cumula pensia cu indemnizatia de somaj;
- Fiind pensionara de invaliditate gr. III poate lucra cel mult 4 ore pe zi si nu i se va retine
contributia pentru somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar grad 3 are drept la somaj ? psorinp psorinp vechime in munca de 25 ani , de 5 ani este pensionat de invaliditate grad 2 iar acum 2 luni la revizuirea anuala i s-a schimbat gradul din 2 in 3 cu drept de ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 4 ore / pensie de invaliditate SimonaVucea SimonaVucea Buna ziua, pt un angajat cu 4 ore, care are si pensie de invaliditate grad 3, I se retine contributia la somaj? In acest caz este scutit de impozit, si ... (vezi toată discuția)
Contributie la somaj pentru pensionari ani355 ani355 Bună ziua, Conform Legii 76, art. 19. - In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: a) persoanele care desfasoara ... (vezi toată discuția)