Am onoarea sa va salut!
Am inteles ,,Prevenirea afecţiunilor profesionale cauzate de
munca la videoterminale,, ceea ce la seviciu nici pe departe nu se respecta, (umaresc ...si introduc date pe 2 pc - uri timp de 6 ore fara sa i-mi fie permis sa parasesc instalatia si pc-urile, in conditii de iluminat impropriu, fara birou si scaun corspunzator pt inaltime, monitoarele catre ferestre prin care intra toata lumina de la soare, aerul conditionat functioneaza aproape nonstop de 9 ani fara a fi curatat vre-o data de cineva autorizat , serviciul fiind neintrerupt , etc ) doresc sa stiu unde trebuie sa ma adresez in privinta aceasta, si daca ar trebui sa beneficiez de un spor ( remunerare sau la pensie ) in urma utilizarii pc ului.
Va multumesc!
Puteti sesiza mai intai angajatorul, in scris cu nr. de inregistrare/ data si sa solicitati respectarea Cerintelor minime de securitate si sanatate pentru utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare aprobate prin HG. 1028/ 09.08.2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
In materialul de evaluare a riscurilor profesionale de la locul dvs. de munca/ postul dvs. de lucru, in mod normal ar trebui sa se regaseasca elementele pe care le mentionati si masuri dispuse pentru intrarea in legalitate.
Daca sesizarea dvs. va ramane fara raspuns si urmata de masuri concrete de imbunatatire a situatiei puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data. Se va declansa o ancheta de catre ITM, angajatorul va primi dispozitie sa intre in legalitate intr-un anume interval de timp si poate fi amendat contraventional pentru nerespectarea legislatiei.
In privinta sporurilor la salariu care se acorda, acestea trebuie mentionate/ nominalizate in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma, pentru a putea fi acordate la nivel de firma si sa se regaseasca ca mentiuni in CIM al beneficiarilor.