Salut,
Am si eu o problema cu proprietatea care am cumparato in urma cu 2 luni,
si as vrea sa incep cu inceputul
in anul 2000 un dezvoltator a cumparat 4 camine de nefamilisti abandonate de o firma care a dat faliment ,in anul 2006 acestea au fost reabilitate si transormate in garsoniere si apartamente cu 2 camere.Sau bagat gaze curent,totul in regula.
Mentionez ca dezvoltatorul a cumparat cu tot cu terenul aferent blocului,sa facut cadastru la toate garsonierele si apartamentele din acele blocuri si terenului aferent. la terenul aferent blocurilori sa facut un act de dezmemrare prin care li sa dat drept de proprietate fiecarei garsoniere/apartament din acele blocuri,dupa care lea vandut
Acum in primul contrat cand sa vandut garsoniera care sant eu acum proprietar
se specifica vanzarea garsonierei cu drept de proprietate si a terenului aferent blocului in suprafata de x metri .
in al 2 contract notarul care a facut actul de V-C neutanduse bine el nu a mai trecut terenul cu drept de proprietate ci cu drept de folosinta asupra terenului crezand ca terenul apartine primariei si nu unul privat,dupa care mi sa vandut si mie la fel.
eu am mai avut o alta garsoniera in acel complex si notarul la care am vandut eu mia spus ca trebuie sa se rectifice contractractele anterioare deoarece nu sa trecut dreptul de proprietate asupra terenului si cumparatorului trebuie sa stie
cumparatorul a mia spus ca trebuie rezolvata situatia terenului si sai fie trecut in proprietate.
notarul a fost foarte amabil si a inceput demersurile de rectificare,a luat legatura cu toti notari care au trecut dreptul de folosinta si sa rezolvat.
eu cand am cumparat garsoniera cu care am problema mam dus la notarul agreat de vanzatori si iam spus de problema cu cealalta garsoniera care am vanduto si iam cerut sa treaca drept de proprietate asupra terenului ca sa nu fie alte probleme.Notarul a trecut in contract drept de proprietate asupra terenului urmand sa se faca intabularea.
cand mia venit intabularea,notarul mia spus ca cei de la cadastu nu miau trecut drept de proprietate asupra terenului deoarece in al 2 contract e trecut drept de folosinta si mia recomandat sa iau legetura cu cel deal 2 notar ca sa fac o rectificare,bun.
Eu am luat legatura cu notarul si acesta imi zice ca trebuie facut un contract aditional si trebuie sa ii aduc fosti proprietari ca sa semneze.
eu acum ce pot face? de unde sai iau pe fosti proprietari?
am luat legatura cu cei care mia vandut si miau spus ca cei care iau vandut lor nu mai stau in aceiasi localitate si nu stie unde se afla.
acum va intreb trebuie neaparat sa fie prezenti fosti proprietari cand se face rectificarea? am inteles de la alt notar ca nu trebuie sa fie prezente partile,acum ce sa fac sa obtin rectificarea deoarece notarul ma pune sa dezgrop mortii
va mumtumesc anticipat
Notarul care a autentificat contractul de vânzare cumpărare are la dosar copii de pe toate actele care au stat la baza încheierii contractului. Așadar, nu ar trebui făcută vreo altă formalitate în afara unei cereri de rectificare.
Eu nu sunt de acord, vazand ca, in caz ca sunt proprietar, pot constitui un drept de folosinta pe proprietatea mea.
Prin urmare, notarul nu poate acum face rectificarea vointei partilor exprimate asa la obiectul contractuluji fara sa vaza daca asta fu vointa partilor de la bun inceput. Ca vointa partilor putea fi, teoretic, si doar constituirea unui drept de folosinta.
aveti din punct de vedere juritic dreptate dar nu si in cazul acesta,in incheierea mia dat fisa cadastrala a terenului si acolo nu sant fosti proprietari,am verificat eu,acum pe acel teren nu mai exista proprietar(particica despre care am vorbit mai sus)
cum am spus si mai sus domnu notar a crezut ca este terenul de la primarie pe care sa costruit blocul ,si in acest caz la vanzarea unui apartament se da drept de folosinta si nu proprietate,
ca sa va dau din fisa aceea vecinul de langa mine e proprietar si eu nu sant,cum vine asta?
oricum am cautat in legea notarilor publici si am gasit ce imi trebuia sa fac rectificare si o sa prezint legea si articolele care spun ca se poate face rectificarea si fara sa fie de fata,urmand dupa procedura de rectificare sa fie instintati.
va multumesc pt raspunsuri