avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum dezmostenesc un copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum dezmostenesc un copil

Buna ziua! Am 2 copii:un baiat si o fata.Baiatului i-am dat o casa,si destui bani,si fata sta cu mine in casa!M-am inteles cu el verbal ca nu mai are de ce sa ceara din curte sau casa,si a fost momentan de acord ,dar acum are alte pretentii! Eu si sotul meu -tatal lui am vrea sa-l dezmostenim ca sa nu vina dupa ce noi nu mai suntem sa se certe cu sora lui! Ce trebuie sa facem ca legal sa nu mai aiba nici un drept?
Cel mai recent răspuns: Lazarandreeamilena , utilizator 14:32, 29 Iulie 2021
Va avea drept de moștenire fiind copilul dvs, Cum i-ați dat casa, ați vândut-o, ați donat-o?
Puteți face cu fata dvs un contract de întreținere astfel ca ea să obțină bunurile.
Tocmai am vazut pe acest forum ca actul de vinzare-cumparare cu copilul tau se poate ataca de frati ,fiind considerat donatie,si ca doar daca ai dovezi cu extrase de cont de la banca precum ca ,copilul a platit ,doar atunci nu se poate ataca.Noi ca parinti nu vrem sa mai aiba dreptul la casa in care stam noi si fata,nici la conturile bancare,si vroiam sa facem un act legal,care nu se mai poate ataca!Vrem sa-l excludem total din drepturi de mostenire!!!! Pentru ca deja i-am dat destul si nu e multumit!Raspuns?Multumesc frumos!
Tocmai asta e,ca nu mai vrem sa aiba nici un fel de drept de mostenire chiar daca este copilul nostru,trebuie sa existe o lege care sa poata sa-mi dea dreptul de a face ce vreau eu cu munca mea de ani de zile.Ar fi multe de spus ca motive,dar nu as vrea sa le pun aici pe forum!
Mai raspunde cineva?Multumesc!
Cauzele de dezmostenire sunt limitativ prevazute de lege si anume

Nedemnitatea succesorala este decaderea de drept a mostenitorului legal din dreptul de a culege o mostnire inclusiv rezerva la care ar fi avut dreptul din aceasta mostenire, deoarece s-a facut vinovat de o fapta grava fata de cel care lasa mostenirea sau fata de memoria acestuia.

Caractere juridice
1. Se aplica numai in cazul savarsirii faptelor expres prevazute de lege si limitative prevazuta de lege si numai in domeniul mostenirii legale. Textele de lege care o prevad fiind imperative si de stricat interpretare.
2. Opereaza de drept.
3. Fiind o sanctiune se aplica si produce efecte doar in privinta autorului faptei.
4. Domeniul de aplicare a sanctiunii nu poate fi extins la alte mosteniri.
5. Sanctiunea nedemnitatii fiind prevazuta ptr fapte savarsite cu vinovatie, mostenitorul trebuie sa fi actionat cu discernamant. In lipsa discernamantului neputandu-se vorbi de vinovatie.

Cazuri de nedemnitate:
1. Atentatul la viata celui care lasa mostenirea (mostenitorul sa fi omorat sau sa fi pus in executare hotararea de a omorî pe cel de a carui mostenire este vorba si sa fi fost condamnat penal).
2. Acuzatia capitala calomnioasa impotriva celui care lasa mostenirea (in cazul in care mostenitorul a facut un denunt, o plangere sau o marturisire capitala calomnioasa impotriva celui care lasa mostenirea)
3. Nedenuntarea omorului a carui victima a cazut cel care lasa mostenirea.

Efectele nedemnitatii

- produce efecte de drept - in puterea legii, mostenitorul nedemn este decazut din dreptul de a mosteni, din momentul deschiderii mostenirii indifferent de momentul savarsirii faptei care atrage nedemnitatea.

- hotararea instantei civile prin care se constata nedemnitatea (si care poate fi ceruta si pronuntata numai dupa deschiderea mostenirii) opereaza retroactive avand caracter declarative.

- nedemnul nu va putea declara partea de mostenire ce i s-ar cuveni care mostenitor legal, nici macar rezerva. Partea sa va fi culeasa de cei care ar fi venit la mostenire impreuna cu el sau pe care prezenta sa i-ar fi inlaturat de la mostenire.

- copiii nedemnului venind la succesiune in virtutea dreptul lor propriu fara ajutorul reprezentarii nu sunt indepartati de la mostenire.



Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2015
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat

Alte discuții în legătură

Atribuirea rezervei sotului cand vine in concurs cu un descendent tina2008 tina2008 In ipoteza in care de cuiusul si-a gratificat un copil nedemn, care inainte de redactarea testamentul a savarsit o tentativa de omor impotriva parintelui sau, ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire.. dollc3_anny dollc3_anny buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)
Certificatul de proprietate pierdut ContSters98035 ContSters98035 Buna ziua! Am si eu o problema pe care as vrea sa o rezolv dar nu stiu de unde sa incep rezolvarea ei. Poate ma puteti ajuta voi. Matusa mea (sora mamei ... (vezi toată discuția)