Am mostenit o un teren in sectoul 6 si vreau sa il vand. Cativa dintre potentialii clienti
mi-au conditionat cumpararea de obtinerea unui acord de constructie (pe calcan)
din partea vecinului. Acest acord ar trebui sa il obtin eu.
Cum nu stiu inca cine va fi cumparatorul, si vecinul nu prea sta prin tara, imi trebuie
un acord generic. Am un model care specifica o constructie de 2 etaje si faptul ca acordul
este transmisibil oricarui cumparaor.
Am discutat cu vecinul si nu are nimic impotriva. Dar nu vrea sa semneze acordul fara
sa aiba recciprocitate. Tot un acord ipotetic, fiindca nu vrea sa construiasca in urmatorii ani,
dar vrea sa fie acoperit.
Am discutat putin cu un notar si vede solutionarea problemei prin intocmirea a doua hartii,
una din partea mea, una din partea vecinului.
Dar vecinul se teme ca dupa ce vand noul proprietar nu va mai fi obligat cu nimic de acordul
semnat de mine. A fost sfatuit de cineva sa faca un act comun in care amandoi ne dam acordul.
Oricine foloseste actul e silit de facto sa recunoasca si jumatatea celuilalt. Insa notarul
nu a fost de acord cu un astfel de act. Si ma intreb si eu in ce masura rezista in timp acordul,
adica dupa vanzarea proprietatii, cu proprietari noi.
Cum pot sa procedez? Se poate construi un astfel de acord bilateral care sa oblige si viitori
potentiali proprietari?
Ce inseamna mai exact o "proprietate grevata"? Simpla existenta a unui act care mentioneaza proprietatea (sau un proprietar ??) intr-o obligatie? Sau e ceva mai tehnic?
Auzisem in alta tara de un baron care si-a vandut proprietatile la un moment dat. A lasat in urma doar o obligatie, ca toti cei care construiesc pe acea proprietate sa respecte un anumit stil. Si acum, dupa zeci de ani, daca vrei sa iti faci acolo o casa trebuie sa respecti "specificatiile" initiale. Cum se insarcineaza o proprietate in asemenea fel? :-)
Faptul ca dvs va dati acordul ca vecinul sa contruiasca la calcan este o grevare de sarcini!B-)POate un potential cumparator nu va dori asta! Deci pentru el va fi o obligatie pe care el si-o poate asuma sau nu!
Cat priveste pe acel baron....cred ca mai degraba zona este declarata monument istoric si municipalitatea impune respectarea unui anumit stil arhitectonic!B-)