avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sporuri Gr 1 lipsa, in calculul cuantumului pensiei.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sporuri Gr 1 lipsa, in calculul cuantumului pensiei.

Buna ziua,
Sint in urmatoarea situatie: In urma demersurilor mele, catre Casa Teritoriala de Pensii, la aproximativ un an dupa pensionare ( limita de virstra, cu 21 ani munciti in conditiile gr 1) mi se comunica urmatoarele:

...,,mentionam ca sporurile de conditii nocive(toxice) si conditii grele din adeverinta nr...eliberata de SC...in faliment, s-au valorificat pina la 01. 04. 1991. Pentru perioada 01. 04. 1991-01. 04. 2001 nu este mentionat temeiul legal al acordarii acestor sporuri Legea nr 14/1991, Legea nr. 49/1992),,.

Adeverinta eliberata de catre depozitarul arhivei la Deva, mi-a fost eliberata in 2007 si se afla in dosarul de pensionare. Din aceasta s-a valorificat aproximativ 80 %. in afara de perioada aflata in discutie. Pentru perioada lipsa in calculul cuantumului pensiei,sporuri, inscrisurile sint:

Spor conditii deosebite (nocive, toxice), conform HCM 914/1968, modificat de art 68 (1) din L 57/1974
...perioada 01.01.1991 -01.04.2001 = 10%

Spor conditii deosebite(grele) ...conform art 68 (3) din L 57/1974
perioada 01,04.1980 -01.06. 1993 =10 %
perioada 01.06. 1993 -01. 04. 2001= 15 %

M-am indreptat din nou spre arhiva care intre timp s-a mutat de la Deva la Arad unde mi s-a eliberat o noua adeverinta -extas, dar in care NU mi se mai gasesc acele sporuri decit pe o perioada de 14 luni in total, din cei 10 ani.
Explicatia data ,, atita a reiesit din actele existente in arhiva.
Deci la Deva in 2007 existau acte, la Arad in 2015, nu mai sint in totalitate.

Sint afectat atit in calculul cuantumului pensiei dar, mai ales ca nu stiu cum sa-mi obtin drepturile cuvenite.
Va cer ajutorul. Cum sa fac sa-mi recuperez sporurile pe cei 10 ani ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:45, 10 Februarie 2018
Cui sa ma adresez, pt. a-mi recupera drepturile ? Justitiei ? Impotriva cui ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce am putut afla, din discutiile cu mai multi fosti colegi de intreprindere, toti pensionati dupa 1 Ianuarie 2011 sintem mai multi in aceasta situatie. La toti ne lipsesc sporurile aferente Grupei 1 munca grea pe perioada 1 Aprilie 1991 - 1 Aprilie 2001.
Ce e de facut ?
acest răspuns util
Parerea mea:

Trebuie sa deschideti actiune in instanta impotriva casei locale.
Fara un avocat bun va fi foarte greu.

Va dau un caz:

Tribunal:

Ora estimata: 09:00
Complet: ...........
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite in parte acţiunea. Anulează decizia privind recalcularea pensiei conform art. 107 din Legea 263/2010 nr. .........../21.06.2013 precum si decizia privind acordarea pensiei pentru munca depusă şi limita de vârstă nr.........../21.06.2013. Obligă intimata să procedeze la emiterea unei noi decizii de recalculare cu valorificarea sporului de vechime cuprinse in adeverinţa nr. ......./19.04.2013 emisă de SNTFM „CFR Călători”SA ............,precum si a sporurilor cuprinse in adeverinţa ..../.../..../13.05.2013 emisă de SNFTC „CFR Călători”SA ............................Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu opinia separată formulată de doamna asistent judiciar....................... in sensul respingerii acţiunii ca nefondată. Executorie. Cu drept de apel in 30 zile de la comunicare, declaraţia de apel urmând a fi depusă la Tribunalul .............. Pronunţată in şedinţa publică, azi, 10.10.2014
Document: Hotarâre ........./2014 10.10.2014

Acelasi caz la Curtea de apel:

Ora estimata: 9:00
Complet: A1 amânări
Tip solutie: Schimbat în parte
Solutia pe scurt: Admite apelurile. Schimbă în parte sentinţa civilă nr. ,,,,,,,,,,, din 10 oct. 2014 a Tribunalului ............ în sensul că: Obligă intimata să procedeze la emiterea unei noi decizii de recalculare a pensiei cu valorificarea sporului de vechime şi a sporului pentru condiţii grele din adeverinţele nr. ....../19 aprilie 2013 şi din adeverinţa nr. ...../.../....../13.05.2013. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei . Admite în parte cererea de acordare a cheltuielilor de judecată. Obligă intimat ..................să plătească apelantului ..................... 500 lei cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi 23. nov- 2015.
Document: Hotarâre .........../2015 23.11.2015

O mentiune:
Procesul a durat 2 ani si 4 luni.

Gasiti astfel de dosare aici:

[ link extern ]

Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
Carp Mircea, utilizator
Inca odata mi-ati fost de mare ajutor, domnule Carp. O sa-mi caut un avocat si o sa incep demersurile necesare pt. a-mi obtine drepturile cuvenite. Cu respect si multumiri. O sa postez in functie de derularea evenimentelor.
acest răspuns util
Dupa lupte seculare, care au durat 2 ani si jumatate am ajuns aici.

Problema mea, In calculul cuantumului pensiei Sporurile aferente GR 1 NU imi sant calculate pe 10 ani, din cei 21 lucrati in Grupa 1. respectiv perioada 1991, 1Aprilie - 1 Aprilie 2001.
La fel si Sporul de vechime. tot pe aceasi perioada.
Motivul invocat de Casa de Pensii ...,,adeverinta nu este buna,,.si sa aduc alta caci intre timp s-au schimbat nu stiu ce legi.
Precizez ca cei 21 ani Grupa 1 munca sant inscrisi in Carnetul de munca . La fel si sporurile aferente.
Adeverinta cu pricina am obtinut-o de la depozitarul arhivei dupa falimentul si lichidarea intreprinderii, si in baza ei am fost pensionat.

Am actionat in instanta Casa de Pensii si in prima instanta am avut cistig de cauza. Mi s-a recalculat pensia si mi s-a eliberat o alta Decizie de pensionare ce cuprindea si sporul in valoare de 80 lei aferent celor 10 ani de grupa.
Dar Casa de Pensii face Recurs la Apel, se schimba decizia si pierd pe motiv ca am avut o perioada in care puteam face Contestatie la pensionare si eu nu am facut. Toata lumea stie ca Decizia de pensionare cuprinde doua file cu multe cifre din care majoritatea nu inteleg nimic si se ofera un termen de Contestatie. Eu nu stiam ce sa contest.
In cazul meu, m-am pensionat in Aprilie. nimeni nu mi-a spus ce imi lipseste . Cineva m-a invatat sa cer Casei de Pensii ,Buletinul de Calcul. Am facut cerere si l-am primit in ...6 Noiembrie deci dupa 6 luni. Surpriza era ca prima fila era o instintare in care eram informat ca ...nu mi s-a luat in calcul sporurile pe cei 10 ani.
Toate aceste acte au fost depuse si in instanta la Apel, dar se pare ca cei ce trebuiau sa la vada nu le-au vazut.

Sant in situatia ca nu stiu ce sa mai fac ? Cum pot rezolva aceasta problema ? Sant cei 80 lei pt care am muncit o problema pentru bugetul statului Roman ?

Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
toma st, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua cum sunt valorificate sporurile nepermanente la calculul ... uca2015 uca2015 Buna ziua Cum sunt valorificate sporurile nepermanente la calculul punctajelor lunare pentru perioadele de pana in 01 aprilie 2001? respectiv pentru perioada ... (vezi toată discuția)
Calculul la pensie a sporului de noapte Amedeo_Laurian_Pastrav Amedeo_Laurian_Pastrav Ma numesc Pastrav Amedeo Laurian si la data de 15/02/2011 am depus dosarul la Casa de pensii Suceava pentru pensionare pe motiv de invaliditate gr. II. Am ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei in baza unor sporuri salariale primite seneca399 seneca399 Sunt pensionar pentru limita de varsta. Dupa pensionare am mai lucrat si depus la casa de pensii atat adeverinta cu salariul primit in aceasta perioada cat si ... (vezi toată discuția)