avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire copil minor - Cine va administra bunurile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire copil minor - Cine va administra bunurile copilului?

Buna ziua,

As dori sa va intreb - eu am un singur mostenitor, fiul meu care este minor (are aproape 3 ani). In cazul in care eu decedez (din cauza unor probleme de sanatate, nu intru in detalii) fiul meu va mosteni anumite bunuri (terenuri, apartament, etc). Eu sunt divortat de mama copilului. Cine anume le va administra? Daca nu desemnez eu un tutore, se considera automat ca tutorele va fi mama copilului? Daca da, ce ii va fi permis mamei copilului sa faca cu aceste bunuri? De ex. terenurile agricole sunt momentan date in arenda. Ce decizii poate lua tutorele cu privinta la aceste bunuri, de ex. poate sa le vinda daca doreste? Poate sa inchirieze apartamentul?

Va multumesc
Sorin
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2015
sorinci, utilizator
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 23:52, 17 Decembrie 2015
Tutela se instituie când AMBII părinţi sunt decedaţi etc.

Părintele e ...părinte, nu tutore. (ca să fiu mai sugestivă, imi venea să zic că-i ...originalul, nu copia)

Dacă unul din părinţi este decedat, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească (= ansamblul de drepturi şi îndatoriri cu privire la persoana şi bunurile copilului).

Totuşi, NICI parinţii, NICI tutorii nu pot sa faca orice ii taie capul cu privire la bunurile copilului (sau mai bine zis, nu de capul lor, ci cu autorizarea instanţei :)

Drepturile si indatoririle părinţilor cu privire bunurile copilui sunt aceleasi cu cele ale tutorelui. (art. 502 NCC)

Asta inseamnă că ar trebui văzute cam toate dispoziţiile NCC de la Exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului (mai puţin art. 140 despre inventar ...De la art 141 şi mai incolo Noul cod civil)

Pe scurt, Tutorele (şi părintele, aşişderea) nu poate fără autorizarea instantei de tutelă (nu se instituie consiliu de familie cand ocrotirea minorului se face prin părinti - că o sa daţi de un aviz prin textul art 144 alin 2) sa facă acte de instrainare, impărţeală, ipotecare, grevare... sa renunţe la drepturile patrimoniale, sa încheie in mod valabil orice acte care depăşesc dreptul de administrare.
Nu poate (deloc - nici cu autorizare), in numele minorului, sa facă donaţii (cu excepţia darurilor obişnuite) sa garanteze obligatia altuia.

Instanţa de tutelă acordă autorizarea pentru fiecare act in parte şi numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.

Cred ca Noul Cod Civil ii gasiti chiar si pe aici pe forum, ca sa nu ma apuc eu sa-l scriu din nou :)
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2015
romascanu, moderator
Puteti sa imi raspundeti ce se intelege prin "instanta de tutelă"? Deci mama copilului inteleg ca trebuie sa aiba acordul acestei asa-numite "instante de tutela". Dar din cine este formata aceasta asa-numita "instanta de tutela"?
Puterea judecătorească se exercită de instanţe judecătoreşti (judecătorii, instante militare, tribunale, tribunale specializate, curţi de apel, Inalta Curte de Casatie şi Justitie) stabilite prin lege.

Ei bine, Noul Cod Civil a venit cu nou concept - instanţa de tutelă - inainte de a fi stabilit prin lege infiinţarea, organizarea şi funcţionarea ...instanţei de tutelă. :slap:

(că nu degeaba l-am "botezat" Noua Catastrofă Civilă ...când l-am văzut "intâiaşi dată pentru prima oară" şi l-am "iubit la nemurire", vorba dramaturgului).

Între timp Noul Cod Civil a împinit mai mulţi ani decât copilul dvs. (că-i "născut"/publicat in 2009 şi-a inceput să "meargă"/a intrat in vigoare in 2011) Şi instanţe de tutelă tot n-avem...

Dar avem Legea de punere in aplicare a NCC care grăieşte aşa:
Până la reglementarea prin lege a organizării şi funcţionării instanţei de tutelă, atribuţiile acesteia prevăzute de Codul civil sunt îndeplinite de instanţele, secţiile sau după caz, completele specializate pentru minori şi familie. (art. 229 alin. 2 lit. a din Legea nr. 71/2011)

Pe scurt, dacă aţi divorţat la instantă (nu la notar) inseamnă a aţi fost la o judecătorie in faţa unui complet pentru minori si familie (compus dintr-un judecător şi un grefier) si ştiţi deja ...din experienţă: unde, in faţa cui şi aproximativ in ce fel se va judeca şi o cerere de autorizare de către "instanţa de tutelă". (tot acolo! ...sau pe aproape, in funcţie de competenţa teritorială - Spre pildă, când actul juridic a carui autorizare se cere priveşte un imobil este competentă instanţa in a carei circumscripţie teritorială este situat imobilul).

Nu mă întrebaţi ...din viitor ...că aş vrea eu, dar nu ştiu să vă povestesc. :)


Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2015
romascanu, moderator
Oh, Doamne, legile astea parca sunt facute in Romania mai mult sa ne incurce decit sa ne ajute, sunt precum cuiele pe care si le bat unii in cap... Totul e sublim dar lipseste cu desavirsire.
Legile trebuie facute pentru oameni si nu pentru roboti, scrise cit mai uman si fara limbaj de lemn, dar asta ne deosebeste de tarile civilizate - pretentiile nejustificate pe care le avem si faptul ca inca suntem la piciorul broastei in materie de legislatie.
Nu am divortat in instanta ci la notar. Deci din cite inteleg din rasunsul dvs. "instanta de tutela" = 1 judecator atribuit aleator si care pina la urma decide ce si cum va administra mama copilului mostenirea copilului minor.
Daca nu fac niciun testament, cine va fi automat considerat tutore, mama copilului?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2015
sorinci, utilizator
Indiferent de testamentul dvs, mama va exercita autoritatea parinteasca, nu va exista tutore (decat daca moare mama, sau daca ii este contestata autoritatea parinteasca de altcineva, caz in care e posibil sa se puna problema tutorelui)
Instanta nu decide cum va administra mama proprietatile copilului, ci va incuviinta sau nu actiunile pe care mama va dori sa le faca.
Judecatorul nu este (chiar) aleator ci trebuie sa fie specializat pentru minori si familie si sa aibe competenta teritoriala (deci va fi cel cu incarcare mai mica dintre cei putini care sunt in judecatoria respectiva).
Altfel, nu stiu daca limbajul in care este exprimata legea e problema sau faptul ca institutia mentionata in lege lipseste.
Tarile civilizate la care faceti dvs referire s-ar putea sa aibe un alt sistem legislativ, insa nu cred sa fie mai usor de navigat prin textul legislativ.

Mergeti la un avocat cu o lista de intrebari si explicati-i ce doriti sa faceti, s-ar putea sa va lamureasca mai bine.

Alte discuții în legătură

Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Moștenirea copilului minor rezultat din concubinaj. poate fi desemnată tutore/curator o altă persoană decât tatăl? Cheia Cheia Buna ziua, Sa luam cazul a doi parinti necasatoriti, cu un copil minor aflat in ingrijirea mamei. Doar mama detine avere. In cazul decesului mamei, am ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu minor noul cod civil cristeagabriela cristeagabriela Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea:cum dezbat succesiunea daca unul dintre mostenitori este minor iar celalalt mostenitor ,parintele supravietuitor, ... (vezi toată discuția)