avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post

Buna ziua
Daca angajatorul desfiinteaza un post si ii ofera angajatului un alt post cu aceleasi atributii, dar cu alta titulatura si cu salariul diminuat, se pare ca a comis o ilegalitate, cel putin asa inteleg (profan fiind in ale legislatiei) din ceea ce am citit pe aici, In aceste conditii exista un loc unde pot reclama abuzul, exceptand instanta de judecata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 16 Decembrie 2015
Puteti sesiza ITM-ul.
si cam ce masuri ar lua ITM-ul?
Potrivit art 65 Codul muncii alin. 2 desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.


Prin urmare, postul respectiv trebuie sa fie eliminat, si, sa nu fie inlocuit de un alt post cu aceleasi atributii.

In alta ordine de idei societatea ar trebui sa demonstreze ca trece prin reale dificultati financiare in vederea desfiintarii postului respectiv.
Tinand cont ca angajatorul este o banca de stat si decizia de desfiintare a postului s fost luata in centrala, ce ar putea sa-i opreasca pe cei care au luat deciziz sa desfiinteze agentia cu totul, cum au mai facut cu alte agentii si nu pe motiv de dificultati financiare ci pe motiv (oficial) de eficientizare a costurilor? Poate angajatul (care nu mai are energia si determinarea de a deschide un proces) sa creda ca va gasi sprijin la vreo entitate care se ocupa cu protectia impotriva acestui gen de abuzuri? Care ar fi aceste entitati (ITM, etc.).
ITM-ul nu va lua nicio masura si va va indrepta catre instanta de judecata.

ITM-ul nu are competenta in a decide legalitatea sau nelegalitatea concedierii dvs..

Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă, este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii al angajatorului. Schimbarea denumirii postului nu satisface condiţia desfiinţării efective; la fel, reînfiinţarea postului după o scurtă perioadă de timp. (Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 277)

În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat. (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 158/CM din 22 mai 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2008, p. 198-199)

Alte discuții în legătură

Concediere pentru motive care nu tin de persoana angajatului!! danbratulex danbratulex Buna ziua !!! In cazul in care am fost concediat pentru motive care nu tin de persoana mea (asa cum este scris in decizia de concediere) ce masuri pot lua ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea abuziva a postului electric_ice100 electric_ice100 Ideal si legal: Desfiintarea postului este reală atunci când prezintă un caracter obiectiv, nefiind îndreptată spre persoană ci spre postul pe care îl ... (vezi toată discuția)
Justificare concediere art. 65/66 cm suciu_diana suciu_diana Buna seara, as dori sa va intreb daca la concediere individuala (desfiintarea postului) angajatorul nu ar avea obligatia sa prevada care sunt cauzele ... (vezi toată discuția)