Buna ziua
Daca angajatorul desfiinteaza un post si ii ofera angajatului un alt post cu aceleasi atributii, dar cu alta titulatura si cu salariul diminuat, se pare ca a comis o ilegalitate, cel putin asa inteleg (profan fiind in ale legislatiei) din ceea ce am citit pe aici, In aceste conditii exista un loc unde pot reclama abuzul, exceptand instanta de judecata?
Tinand cont ca angajatorul este o banca de stat si decizia de desfiintare a postului s fost luata in centrala, ce ar putea sa-i opreasca pe cei care au luat deciziz sa desfiinteze agentia cu totul, cum au mai facut cu alte agentii si nu pe motiv de dificultati financiare ci pe motiv (oficial) de eficientizare a costurilor? Poate angajatul (care nu mai are energia si determinarea de a deschide un proces) sa creda ca va gasi sprijin la vreo entitate care se ocupa cu protectia impotriva acestui gen de abuzuri? Care ar fi aceste entitati (ITM, etc.).
ITM-ul nu va lua nicio masura si va va indrepta catre instanta de judecata.
ITM-ul nu are competenta in a decide legalitatea sau nelegalitatea concedierii dvs..
Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă, este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii al angajatorului. Schimbarea denumirii postului nu satisface condiţia desfiinţării efective; la fel, reînfiinţarea postului după o scurtă perioadă de timp. (Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 277)
În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat. (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 158/CM din 22 mai 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2008, p. 198-199)