avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imixtiune - sindicat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imixtiune - sindicat?

Buna ziua,
in unitate se desfasoara negocierea CCM-ului iar angajatorul vrea sa informeze salariatii (non-membri de sindicat, in proportie de 45%) de stadiul acestora si de oferta sa. Sindicatul sustine ca daca se va face acest lucru, va face plangere penala pentru imixtiune in treburile sindicatului. Este corect? Nu am gast nicio baza legala...
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:38, 17 Decembrie 2015
Buna ziua,
Nici nu exista o astfel de infractiune.
Legea nr. 467/2006

Art. 5
(1) Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la:

a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci când exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia româna privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.
(2) Informarea se face intr-un moment, intr-un mod si cu un continut corespunzatoare, pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema in mod adecvat si sa pregateasca, daca este cazul, consultarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate sau nu? cristina69 cristina69 Bunaziua. Va rog sa imi spuneti daca o societate comerciala are obligativitatea de a prezenta sindicatului toate hotararile Consiliului de administratie? Si ... (vezi toată discuția)
Consultarea sindicatului Radamante Radamante 1. Conducerea executiva a unei firme este asigurata de catre un director. 2. In Regulamentul de organizare se precizeaza ca: \" Pentru realizarea ... (vezi toată discuția)
Consultare sindicat & concediu medical Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, Va rog, consultanta in urmatoarele doua aspecte: 1. avem sindicat reprezentativ dar nu avem CCM la nivel de unitate. Care sunt ariile in care ... (vezi toată discuția)