avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament copii si nepoti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament copii si nepoti

Este vorba de 4 frati, trei dintre ei au cate un copil (3 nepoti). Parintii sunt in viata si vor sa faca testament astfel: 4 parti egale de mostenire sa revina, dupa ce ei nu vor mai fi, catre 3 dintre copii si unuia dintre nepoti (in locul celui de-al patrulea copil sa fie trecut in testament fiul acestuia). Mentionez ca cel de-al patrulea fiu s-a exprimat verbal fata de intreaga familie ca renunta la tot in favoarea fiului sau. Este legal? Cel de-al patrulea fiu poate sa se razgandeasca? La acest moment, cand el sustine ca nu doreste nimic din viitoarea mostenire, poate sa intocmeasca un act legal (care?) prin care sa precizeze asta?
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:07, 18 Decembrie 2015
Nu se poate semna vreun act prin care fiul sa renunte acum la mostenire, deoarece nu a murit nimeni. De abia dupa moartea parintilor va putea da declaratie de renuntare lamostenire. Deci poate sa se razgandeasca pana atunci. Fiul este mostenitor rezervatar si daca se razgandeste poate cere cota de rezerva succesorala.
Multumesc pentru raspuns. O precizare, va rog. Daca se intocmeste totusi testamentul asa cum s-au inteles acum, adica 3 parti egale sa revina celor trei copii si cea de-a 4-a parte sa revina nepotului (fiul celui de-al 4-lea) in cazul in care fiul se razgandeste care este cota parte care ii va reveni conform legii? Exista posibilitatea ca in testament sa fie trecuti si fiul si nepotul si sa se precizeze ce si cat din mostenire revine fiecaruia?
1/8 dupa decesul ambilor parinti. Se poate trece in testament ce vreti dvs insa el tot are dreptul de la rezerva succesorala.
Nu se pune problema sa nu i se de-a dreptul, numai ca bunicii doresc sa se asigure ca si nepotul o sa primeasca o parte dupa decesul lor. Cum pot sa faca asta fara sa deranjeze si fara a lasa posibilitatea sa se certe tatal cu fiul dupa ce ei nu vor mai fi? Daca in testament ei vor scrie ca lasa 3/4 din mostenire celor 3 fii si restul de 1/4 o lasa impartita intre nepot si fiu fiecare cate 1/8 va fi o problema?
Daca faceti testament, faceti-l legal macar, ca sa nu dati bani pe el ca sa cheltuie apoi copiii sa-l desfiinteze. E numai bataie de cap, mai bine lasati lucrurile in pace, donati ceva catre nepot si gata.

Alte discuții în legătură

Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)
Mostenire demenescum demenescum Buna ziua! Avem urmatoarea situatie: Pe o proprietate s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui,intre 2 frati si sotia supravietuitoare, dar nu si ... (vezi toată discuția)
Se poate lasa mostenire astfel ? Dorky Dorky Bunicul meu are un baiat si-o fata, bunica, adica sotia lui nu mai traieste. Sa zicem ca eu sunt nepotul bunicului, fiul fetei lui. Bunicul are un ... (vezi toată discuția)