avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament copii si nepoti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament copii si nepoti

Este vorba de 4 frati, trei dintre ei au cate un copil (3 nepoti). Parintii sunt in viata si vor sa faca testament astfel: 4 parti egale de mostenire sa revina, dupa ce ei nu vor mai fi, catre 3 dintre copii si unuia dintre nepoti (in locul celui de-al patrulea copil sa fie trecut in testament fiul acestuia). Mentionez ca cel de-al patrulea fiu s-a exprimat verbal fata de intreaga familie ca renunta la tot in favoarea fiului sau. Este legal? Cel de-al patrulea fiu poate sa se razgandeasca? La acest moment, cand el sustine ca nu doreste nimic din viitoarea mostenire, poate sa intocmeasca un act legal (care?) prin care sa precizeze asta?
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:07, 18 Decembrie 2015
Presupunand ca se doneaza nepotului o parte din mostenire, donatia poate fi atacata de tatal lui dupa ce bunicii nu vor mai fi? (am mentionat mai sus ca acum declara ca renunta la tot in favoarea fiului lui).
DA, la fel ca si testamentul.
Soluţii se pot găsi. Spre pildă acum imi trece prin minte un ...joc al datelor liberalităţilor, tinând cont de ordinea reducţiunii (deja vorbesc "limbi străine"...). Dar dacă aş sta să vă explic aici ce gândesc, adresându-vă in acelaşi timp intrebări pentru a lămuri tot ce NU aţi scris in cele 7 rânduri, m-ar apuca Crăciunul.

Şi, paradoxal, pe măsură ce mi-aţi lămuri mai multe lucruri, mi-ar veni în minte soluţii din ce in ce mai ... simple (iar aceea la care m-am gândit intâi să-mi apară dintr-odată prea complicată).

Oameni buni, nu există retete! (există soluţii care se caută pentru cazul concret pe baza cât mai multor amănunte). Chiar dacă dvs. doriţi să vă planificaţi ...si moartea pe forum.

Eu mă cert în gând cu mine însămi, gândesc, răsgândesc şi mă răzgâdesc de multe ori până zic: asta e soluţia buna in cazul X.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
romascanu, moderator
Trebuie sa pricepeti ca nu exista garantii in viata sau acte inatacabile. Oamenii se schimba si se razgandesc in cateva secunde, daramite in cativa ani. Exista rezerva succesorala care este fixa si in caz ca este incalcata actul poate fi atacat fara probleme. Deci nu poate nepotul sa ia partea fiului. O ia fiul si o da mai departe. Intelegerea si calmul este cel mai bun in asemenea momente. In nici un ca certurile si acuzele. Daca nepotul primeste o parte din mostenire acum sau mai tarziu, se scade din partea de 25% a tatalui sau si atunci sa speram ca nu se ajunge la alte probleme. Cat timp traiesc parintii pot face ce dorec cu ce au, dar dupa ce au murit imparteala trebuie sa fie corecta, incluzand chiar ce au dat cand erau in viata, altfel iese cu probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)
Mostenire demenescum demenescum Buna ziua! Avem urmatoarea situatie: Pe o proprietate s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui,intre 2 frati si sotia supravietuitoare, dar nu si ... (vezi toată discuția)
Se poate lasa mostenire astfel ? Dorky Dorky Bunicul meu are un baiat si-o fata, bunica, adica sotia lui nu mai traieste. Sa zicem ca eu sunt nepotul bunicului, fiul fetei lui. Bunicul are un ... (vezi toată discuția)