avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... comision de administrare pentru credit bancar perceput ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

comision de administrare pentru credit bancar perceput abuziv !!!

Buna ziua. Cu un an in urma am incheiat un credit ipotecar cu o banca pentru cumpararea unei locuinte, credit pe care trebuie sa il rambursez in 40 de ani (deci pana mult dupa ce voi fi iesit la pensie =D>). Potrivit unui articol din acest contract, imprumutatul ( adica eu ) datoreaza lunar bancii un comision de administrare de 0,12% ce se calculeaza prin aplicarea procentului la soldul creditului, suma de plata rezultata urmeaza a fi achitata la data scadentei fiecarei rate lunare. Incepand cu al doilea an de creditare ( in care deja am intrat ), in functie de politica de credite a bancii, de evolutia pietei de credit sau de serviciul datoriei imprumutatului, banca poate renunta la incasarea comisionului de administrare pentru anul de creditare in curs, prin decizie comunicata in scris, dupa analizarea oportunitatii renuntarii la acest comision. Evident ca acest lucru nu s-a intamplat! Ca doar n-or fi prosti sa renunte la un venit suplimentar... M-am adresat in scris bancii, solicitand sa mi se comunice foarte clar si detaliat ce face aceasta institutie pentru a justifica suma de 182 lei pe care o platesc lunar cu indicarea costului pentru fiecare operatiune in parte, sa vad si eu pe ce se duc banii mei luna de luna, cu care as putea sa-mi mai platesc 2 rate pe an. Raspunsul pe care mi l-au dat este dezamagitor. Mi se multumeste ca le-am adresat aceasta scrisoare, nu mi se raspunde la ce am solicitat, marginindu-se sa mentioneze ca : acest comision de administrare acopera cheltuieli ale bancii inclusiv pentru activitatea de monitorizare a creditelor privind indeplinirea obligatiei legale creditului pe intreaga perioada de acordare, inclusive activitatea de monitorizare a creditelor, pentru indeplinirea obligatiei legale(impusa de Regulamentul nr.4/2004 al B.N.R.) de raportare periodica a informatiilor pozitive/negative la Centrala Riscurilor Bancare, gestionata de B.N.R. Ca urmare a analizei parametrilor financiari, conditiile de pret aferente creditului detinut nu au fost modificate. Am reprodus exact raspunsul primit, iar dvs., cei care il cititi, ati putea sa-mi spuneti si mie ce intelegeti din el !!!!!!! Pun pariu ca in situatia mea sunt sute de mii de oameni din tara asta.
Eu consider ca aceasta clauza din contract este una abuziva, intrucat lasa posibilitatea bancii sa gestioneze in mod unilateral o taxa pe care o percepe de la mine si astfel sa ma aiba la mana dupa bunul plac. Intotdeauna mi-am platit ratele la timp (chiar cu cateva zile inainte de termen) si nu am avut nimic de obiectat cat timp, prin contract, comisionul de administrare a fost obligatoriu. Sunt hotarat sa ma razboiesc cu banca pana la capat si ma intereseaza daca pot avea castig de cauza si care ar fi prevederile legale de care sa ma folosesc si caile pe care as putea sa le urmez pentru a ataca acest contract.
Astept cu nerabdare un raspuns din partea dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 20:13, 4 August 2010
Parerea mea este ca doar banca are aceasta optiune de anulare a comisionului si n-ar face-o decat daca piata ar impinge-o (sa apara o banca dispusa sa va preia obligatiile fata de actuala banca in conditii mai avantajoase pt Dvs si sa va aiba de client cu o marja de profit mai mica pt ea).
Nu cred ca aveti castig de cauza pentru ca la momentul imprumutului ati acceptat acest comision de administrare. Sa-i cereti justificari bancii pe ce-l cheltuieste? E "vanare de vant"; poate sa va aduca tone de documente justificative!
Rog acordati atentie comisionului datorat de Dvs. in cazul rambursarii anticipate a imprumutului (un 2-3% din sold face prohibitiva aceasta operatiune in conditiile actuale).

Succes!
Sunt exact in aceeasi situatie ca si Vicky Boy si ma gandeam sa adresez bancii o solicitare de renuntare la incasare comisionului de administrare. Pentru sustinerea acestei solicitari as invoca faptul ca de la data acordarii creditului, veniturile imprumutatului si codebitorilor au scazut cu aproximativ 15%, iar dobanda (care a fost fixa in primele 12 luni) a crescut cu aproximativ 1.2 procente. Credeti ca acesta este un motiv suficient pentru banca de a renunta la incasarea comisionului?

Mentionez ca in cele 17 luni de la acordarea imprumutului nu am intarziat la plata ratelor. Creditul in cauza este unul de nevoi personale cu garantie imobiliara si nu am posibilitatea sa il achit in avans. In afara acestui credit, am imprumutat de la aceeasi banca un credit de nevoi personale fara garantii. Si pentru acest credit achit lunar un comision de administrare, clauza referitoare la posibilitatea bancii de a renunta la incasarea acestui comision se regaseste si in contractul creditului de nevoi negarantat.
din moment ce este trecut in contractul de creditare pe care l-ai semnat, inseamna ca ai fost de acord cu acest comision, iar banca nu va renunta nici in ruptul capului la el. eu ma judec cu ei pentru un comision de administrare lunar a carui valoare nu este trecuta in contract, sunt la al doilea termen, si tot nu vor s-al scoata chiar daca am nenumarate adrese la ei cu copii dupa contract, au preferat sa se ajunga la executare silita deoarece nu le-am mai platit.
Si eu sunt exact in aceeasi situatie, numai ca eu platesc un comision de 0.2% care inseamna 300 de CHF pe luna adica aproape 1200 de Ron.

Am facut sesizari, am fost la ANPC si nu mi s-a gasit nici o rezolvare.

Da am semnat de "bunavoie" dar nici sa platesc 30 de ani 1200 de ron sau cat s-o mai face CHF-ul nu mi se pare normal.
vicky boy a scris:

Raspunsul: Mi se multumeste ca le-am adresat aceasta scrisoare, nu mi se raspunde la ce am solicitat......acest comision de administrare acopera cheltuieli ale bancii inclusiv pentru activitatea de monitorizare a creditelor privind indeplinirea obligatiei legale creditului pe intreaga perioada de acordare, inclusive activitatea de monitorizare a creditelor, pentru indeplinirea obligatiei legale(impusa de Regulamentul nr.4/2004 al B.N.R.) de raportare periodica a informatiilor pozitive/negative la Centrala Riscurilor Bancare, gestionata de B.N.R. Ca urmare a analizei parametrilor financiari, conditiile de pret aferente creditului detinut nu au fost modificate.:)):)):))
Am reprodus exact raspunsul primit, iar dvs., cei care il cititi, ati putea sa-mi spuneti si mie ce intelegeti din el !!!!!!!


ce sa mai intelegem... ce raspuns fistichiu:rolleyes:

ca si cum dupa ce platim unui negustor pretul de raft al unui pachet de tigari, ne mai cere si un comision de administrare a pravaliei, unu' pt contabil, unu' pt paznic, unu' pt chirie, unu' pt ala de i le transporta si baga in pravalie, unu' pt ca are si el de dat o rata la banca (sic!) :)):)):)) ,unu' pt sapunurile de la toaleta si ce mai e p-acolo... si tot asa... si tot asaaaa...pana-l doare gura si i se termina pixu'. :))
si uite asa ajungem de la 10lei/pachet tigari la total 45lei/pachet tigari:O
dar ne asigura ca pretul tigarilor (10lei/pachet tigari) e neschimbat. vaiiiiiiiiiiiii:stunned::stunned::stunned:

ne mai si multumeste ca l-am intrebat de "comisioanele" alea stupide ... si e poate mirat ca nu-i multumim si noi ca a lasat acelasi pret la tigari (desi putea sa n-o faca, pentru ca e functie de muschii lui, avand in vedere un "regulament" al nu stiu cui (caruia ii da chiar un numar si-o data), aruncat asa la intimidare , sa ne dam seama cat de destept e el si prosti noi). :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
asta din punctul lui de vedere e o mare facilitate, un bonus nemaiintanlit!:)) , noi suntem fraieri ca nu intelegem:rolleyes:... si nu intelege, cum la bunatatea lui, s-au gasit unii sa-l reclame... si nu la "protectia consumatorilor" (ca acolo ii convenea de minune, cu o "sesizare":rolleyes: , pt "abuz":rolleyes: )... in aaalta parte, pt altceva:)):)):))



ce penibil! ce caraghios!!!
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisioane bancare abuzive oana.bj oana.bj Buna ziua, Am un credit ipotecar la care platesc un comision de administrare cont in valoare de 300 de CHF pe luna. Acest comision depaseste 30% din rata ... (vezi toată discuția)
Comision abuziv vicky boy vicky boy Buna ziua. Cu un an in urma am incheiat un credit ipotecar cu o banca pentru cumpararea unei locuinte, credit pe care trebuie sa il rambursez in 40 de ani ... (vezi toată discuția)
Comision administrare cont sabela sabela Buna ziua. In decembrie 2010, am luat de la Raiffeisen Bank un credit de nevoi personale cu dobanda fixa. Banca acorda Imprumutatului un credit in valoare ... (vezi toată discuția)