avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... comision abuziv
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

comision abuziv


Buna ziua. Cu un an in urma am incheiat un credit ipotecar cu o banca pentru cumpararea unei locuinte, credit pe care trebuie sa il rambursez in 40 de ani (deci pana mult dupa ce voi fi iesit la pensie ). Potrivit unui articol din acest contract, imprumutatul ( adica eu ) datoreaza lunar bancii un comision de administrare de 0,12% ce se calculeaza prin aplicarea procentului la soldul creditului, suma de plata rezultata urmeaza a fi achitata la data scadentei fiecarei rate lunare. Incepand cu al doilea an de creditare ( in care deja am intrat ), in functie de politica de credite a bancii, de evolutia pietei de credit sau de serviciul datoriei imprumutatului, banca poate renunta la incasarea comisionului de administrare pentru anul de creditare in curs, prin decizie comunicata in scris, dupa analizarea oportunitatii renuntarii la acest comision. Evident ca acest lucru nu s-a intamplat! Ca doar n-or fi prosti sa renunte la un venit suplimentar... M-am adresat in scris bancii, solicitand sa mi se comunice foarte clar si detaliat ce face aceasta institutie pentru a justifica suma de 182 lei pe care o platesc lunar cu indicarea costului pentru fiecare operatiune in parte, sa vad si eu pe ce se duc banii mei luna de luna, cu care as putea sa-mi mai platesc 2 rate pe an. Raspunsul pe care mi l-au dat este dezamagitor. Mi se multumeste ca le-am adresat aceasta scrisoare, nu mi se raspunde la ce am solicitat, marginindu-se sa mentioneze ca : acest comision de administrare acopera cheltuieli ale bancii inclusiv pentru activitatea de monitorizare a creditelor privind indeplinirea obligatiei legale creditului pe intreaga perioada de acordare, inclusive activitatea de monitorizare a creditelor, pentru indeplinirea obligatiei legale(impusa de Regulamentul nr.4/2004 al B.N.R.) de raportare periodica a informatiilor pozitive/negative la Centrala Riscurilor Bancare, gestionata de B.N.R. Ca urmare a analizei parametrilor financiari, conditiile de pret aferente creditului detinut nu au fost modificate. Am reprodus exact raspunsul primit, iar dvs., cei care il cititi, ati putea sa-mi spuneti si mie ce intelegeti din el !!!!!!! Pun pariu ca in situatia mea sunt sute de mii de oameni din tara asta.
Eu consider ca aceasta clauza din contract este una abuziva, intrucat lasa posibilitatea bancii sa gestioneze in mod unilateral o taxa pe care o percepe de la mine si astfel sa ma aiba la mana dupa bunul plac. Intotdeauna mi-am platit ratele la timp (chiar cu cateva zile inainte de termen) si nu am avut nimic de obiectat cat timp, prin contract, comisionul de administrare a fost obligatoriu. Sunt hotarat sa ma razboiesc cu banca pana la capat si ma intereseaza daca pot avea castig de cauza si care ar fi prevederile legale de care sa ma folosesc si caile pe care as putea sa le urmez pentru a ataca acest contract.
Ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 12:58, 27 Iulie 2009
Aveti doar calea justitiei care poate constata si declara ca fiind abuziva si, drept consecinta, nula o cluaza contractuala.
Puteti sa va icercati norocul si la OPC.
Puteti sa faceti plangere in instanta pentru inlaturarea acelei clauze contractuale sau puteti sa va adresati OPC-ului pentru a sesiza aspectele prezentate de dvs mai sus.
Sfatul meu este sa apelati la un avocat care sa le trimita o cerere de conciliere , iar ulterior sa actionati banca in judecata.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision de administrare pentru credit bancar perceput abuziv !!! vicky boy vicky boy Buna ziua. Cu un an in urma am incheiat un credit ipotecar cu o banca pentru cumpararea unei locuinte, credit pe care trebuie sa il rambursez in 40 de ani ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive FFLORIN1976 FFLORIN1976 Buna ziua, Am o intrebare legata de clauzele abuzive din cadrul unui contract credit ipotecar. Imprumutatul a inteles si acceptat ca banca percepe un ... (vezi toată discuția)
Credit bancar janyna janyna La inceputul anului 2008 am incheiat un contract de credit - nevoi personale cu RAIFFEISEN BANK S.A. pentru suma de 10.198 EURO (mentionez ca este vorba despre ... (vezi toată discuția)