avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum pot afla ce avocat reprezinta paratorul intr-un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum pot afla ce avocat reprezinta paratorul intr-un proces?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca se poate afla cine este avocatul partii paratoare dintr-un proces civil, cine poate avea acces la aceste informatii si cum se procedeaza in acest scop.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Tlorin , utilizator 14:46, 19 Decembrie 2015
Daca sunteti parte in acel dosar, atunci puteti sa solicitati la arhiva studierea dosarului si veti vedea imputernicirea avocatiala in dosar cu numele avocatului.

Daca nu sunteti parte in acel dosar, atunci puteti sa abordati in mod direct partea "paratoare" si sa o intrebati numele avocatului.
Se poate afla după ce avocatul depune împuternicirea avocati ala la dosar.
Pentru ce va interesează?
Va multumesc pentru raspunsuri. Bunica mea este implicata intr-un proces de fond funciar iar partea paratoare este un vecin care a initiat procesul pentru contestarea titlului de proprietate a unei gradini. Acesta se lauda peste tot ca are cel mai bun avocat si ca o sa castige sigur procesul iar bunica mea este foarte batrana si bolnava si nu are bani sa plateasca un avocat. Vreau sa o ajut in aceasta directie si sa caut un avocat, dar inainte de asta vreau sa stiu care e al lui.
Banuiesc ca sunteti undeva la tara sau o localitate de provincie.
Poate fi adevarat in sensul de a se intampla lucruri ciudate la procesele din anumite zone deoarece acolo fiind putini avocati unul se poate remarca mult mai bine decat ceilalti in functie de mai multe aspecte si nu neaparat o pregatire profesionala desavarsita.

Veti putea afla cine este avocatul dupa ce partea parata va depune intampinare la dosar.
Poate ca este bine sa angajati avocat din alta localitate daca sunt foarte putini avocati acolo si ar fi adevarat ca unul se remarca atat de mult fata de altii.

In orasele de provincie avocatii de acolo se pot teme sa supere judecatorul deoarece le poate afecta alte procese din acea localitate.Din cate inteleg eu, pentru ca un avocat sa fie foarte bun in provincie trebuie sa fie si ,,ajutat"...
Daca avocatul ar fi foarte bun ar trebui sa se descurce si in orasele mari unde sunt multi judecatori si unde nu il cunoaste probabil nimeni...
Adica faptul ca este peste mare la apa mica ( si nu un peste mare in ocean) nu inseamna nimic concludent dar poate conta in orasul dvs. si mai ales in cazul dvs. deoarece ar fi cel mai mare peste de acolo...

In orasele mari la avocati nu prea le pasa daca se supara judecatorul deoarece destul de rar se nimereste sa cada aproape fiecare proces la acelasi judecator asa cum se poate intampa in provincie.
Ati intuit foarte bine. Procesul va avea loc intr-un orasel mic din Nordul Moldovei iar ambele parti implicate in proces sunt dintr-o localitate invecinata.
Povestea din spatele acestui proces este destul de complicata din punctul meu de vedere.
Este contestat un titlu de proprietate pentru o gradina cu suprafata de 80 ari care in acest moment este in posesia mamei mele, dar ea nu este proprietar si in acte pentru aceasta suprafata.

Bunica mea a avut doi frati si o sora iar aceasta gradina a apartinut unui frate de-al ei care nu a avut copii. Titlul de proprietate a fost eliberat de comisia de fond funciar in 1991 pe numele fratelui bunicii care nu a avut copii. Aferent gradinii este si o casa care a apartinut tot lui dar pe care mama si tatal meu au act de proprietate(contract facut cu notar in care scria ca acea casa va fi a lor in momentul in care batranul va muri daca se vor obliga sa-l ingrijeasca si sa se ocupe de randuielile bisericesti conform traditiei). In acest contract nu este mentionata nici o suprafata de pamant, dar este specificat ca acea casa este construita in anume an, pe pamantul primit ca zestre de la parintii lui.

Asadar, titlul de proprietate a fost eliberat in 1991 iar batranul a murit in 1992 iar parintii mei au avut grija de el si au doar contractul pe casa si promisiunea primita de la fratii si surorile bratranului ca ei vor fi proprietarii gradinii si a pamantului pentru ca au avut grija de batran samd.
Un alt punct ce l-am aflat de la mama mea este ca fratele lui a renuntat la partea lui de mostenire dupa ce a murit batranul(si exista document justificativ).
Dar,daca el a murit si nu are copii => surorile lui sunt mostenitoare a tot ce a ramas si apartineau lui(una din surori e bunica mea iar cealalta a decedat in 2014 si are 4 copii iar promisiunile facute de mult s-au uitat si vremurile s-au schimbat).

Timpul a trecut, 25 de ani mai exact, iar in acest timp acte pe acest pamant nu s-au mai facut(tatal meu a decedat in 1993, mama mea nu a mai putut sa se ocupe de acest aspect...poveste fara sfarsit).
In tot acest timp mama mea a detinut gradina si a folosit-o cum a considerat ea de cuviinta fara nici o problema, fara ca vecinul sa vina sa isi revendice "proprietatea" timp de 25 de ani.
Anul asta, in urma unui conflict intre ea si vecinul, acesta a amenintat-o ca ii arata el cine este el si unde ii este locul. Au fost vorbe si zvonuri pana in momentul in care la sfarsitul lunii noiembrie, bunica mea a primit un plic de la judecatorie in care este anuntata sa prezinte dovezi,martori si acte doveditoare proprietatii conform acuzatiilor paratului.

Ce acuza paratorul?
-Ca gradina a apartinut parintilor lui iar titlul de proprietate este fals si ca batranul(proprietarul titlului) a stiut acest lucru si a recunoscut, iar el s-a inteles cu batranul in 1991 sa ii cedeze gradina dar nu a mai apucat pentru ca acesta a decedat in februarie 1992.

Ce trebuie sa faca bunica mea (paratul)?
-Sa aduca acte prin care sa dovedeasca cum a obtinut aceasta suprafata si ca este proprietara acestei gradini, martori, samd.
Ce am aflat eu din vecini?(mentionez ca am 26 ani iar din 2008 sunt plecat de prin zona aia cu studii, munca, samd)
-Aceasta gradina a fost cumparata cu foarte mult timp in urma de parintii bunicii(tarani care munceau pamantul) de la tatal vecinului;
-Pe vremea aceea nu se faceau actele cum se face acum si el se bazeaza ca nu exista acel act de vanzare-cumparare.
-Atunci cand au luat comunistii pamanturile de la tarani, vecinul a tinut lot ajutator pe o suprafata din gradina, pentru ca lucra pamant la colectiv(asa mi-au zis vecinii batrani care mai sunt in viata). Acesti vecinii care sunt in varsta stiu ca gradina a apartinut batranului si ca a fost cumparata de la tatal vecinului.

Ce acte a pus el pentru acuzatie la dosar?
-Titlul de proprietate al batranului si contestatia titlului mentionata mai sus.
Ce acte/dovezi detinem in acest moment?
-Titlul de proprietate eliberat de primarie si comisia de fond funciar in 1991;
-Actul de proprietate al casei in care scrie ca acea casa a fost construita in 1945 pe terenul primit zestre de la parintii batranului (fara o suprafata clara specificata)
-Copie a registrului agricol din 1991 in care apare numele batranului
-Trei martori mai in varsta care stiu ca gradina a apartinut bratranului si ca a fost cumparata de la tatal vecinului cu mult timp in urma(un vecin de peste 80 ani)

Ce nelamuriri am eu?
-De ce a fost chemata la process doar bunica,Primaria locala si Comisia de fond funciar si nu au fost chemati si cei 5 copii ai surorii bunicii?
-De ce a fost initiat acest process abia dupa 25 de ani?
-Ce valoare au aceste acte in cazul de fata?
-Cum ar fi cel mai indicat sa procedez din punctual de vedere al unui specialist?
Mentionez ca eu locuiesc in Cluj in acest moment si singura care se poate ocupa de acest aspect este mama mea pe care incerc sa o sustin.

Imi cer scuze pentru povestea lunga si plina de mistere pe care v-am relatat-o dar cam asa suna datele problemei mele.
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlul de proprietate bojucris bojucris Parinti mei au cumparat de la bunica mea o bucata de pamant pe care am construit o casa, pamantula era parte integranta din gradina bunicii. in 1997 a murit ... (vezi toată discuția)
Mi-a fost incalcat dreptul de proprietate prin ararea unei tarlale fara stirea mea Costinel Burca Costinel Burca Deci mama mea , are un teren care a fost arat de catre o societate comerciala , care a luat pamant in arenda de la vecinii mei , dar mama mea nu a semnat ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre suprafata scrisa in cartea funciara si suprafata reala balisdanconstantin balisdanconstantin Buna seara! doresc sa cumpar de la parintii mei o bucata de pamant .Am chiemat un topograf pentru a masura si a face demersurile de dezmembrare a ... (vezi toată discuția)