avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri moratorii-dobanda legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri moratorii-dobanda legala

Buna, tuturor!
Am o speta la care nu reusesc sa gasesc cu exactitate raspunsul corect. Daca ma puteti ajuta cu un raspuns, ar fi minunat si va multumesc!
Este vorba despre o obligatie principala nascuta din raspunderea civila delictuala in anul 2003-plata unei sume de bani. Hotararea a ramas definitiva in anul 2006. Inculpatul a inceput sa plateasca suma de bunavoie in rate lunare a cate 200lei fiecare. Astfel s-a intins cu plata sumei pana in decembrie 2015-ultima rata.
Il pot obliga la plata dobanzii legale pentru plata cu intarziere pentru ultimii 3 ani, daca nu i-am facut nicio notificare scrisa?
Zi frumoasa sa aveti!
Cel mai recent răspuns: Ionela3 , utilizator 18:28, 2 Ianuarie 2016
Art. 1.531. - (1) Creditorul are dreptul la repararea integrala a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutarii
(2) Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferita de creditor si beneficiul de care acesta este lipsit.
Art. 1.535. - Daunele moratorii in cazul obligatiilor banesti (1) In cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenta pana in momentul platii, in cuantumul convenit de parti sau, in lipsa, in cel prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu. In acest caz, debitorul nu are dreptul sa faca dovada ca prejudiciul suferit de creditor ca urmare a intarzierii platii ar fi mai mic.

Legea nu vorbeste despre vreo notificare, ci doar de naplata la scadenta, caz in care nici nu tb sa dovediti prejudiciul.
Fiind de drept în întârziere, nu mai este nevoie de notificare
Fiind vorba de o obligatie principala nascuta sub imperiul vechiului cod cred ca i se aplica in continuare si creantei accesorii, tot vechiul cod civil.

In situatia raspunderii civile delictuale, constata printr-o hotarare judecatoreasca, debitorul este de drept in intarziere? Imi puteti indica, va rog, o dispozitie legala din vechiul cod civil care sa faca referire la acest lucru?

Multumesc tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzi moratorii prin actiune separata?? aidu aidu Instanta a admis dobanzi legale. Pot sa introduc actiune separata pt dobanzi moratorii?? Sau s\'a prescris?? (vezi toată discuția)
Ce este prejudiciul indirect? ContSters20980 ContSters20980 Notiunea de prejudiciu indirect, desi din ce in ce mai folosita in contextul limitarii raspunderii contractuale, mi se pare o mare nebuloasa. Mai precis, n-am ... (vezi toată discuția)
Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta Lungu Constantin Lungu Constantin Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ? (vezi toată discuția)