avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Martorii sunt obligatorii la dezbaterea succesiunii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Martorii sunt obligatorii la dezbaterea succesiunii?

Am si eu o mare nedumerire:
In cadrul dezbaterii succesiunii este obligatorie prezentarea a 2 martori? Am cautat pe net si unii spun ca este obligatoriu, altii nuanteaza si spun ca numai in cazul unicului mostenitor ar fi obligatoriu...
In practica cunosc cel putin trei succesiuni dezbatute in ultimul an, la care notarul nu a cerut martori!
Cum este legal?
Este la latitudinea notarului sa solicite sau nu martori?
In cazul meu:
-sunt unic mostenitor
-toate actele de proprietate sunt complete.
-mi se solicita martori
Ce se intampla daca nu prezint martori?
Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 10:17, 26 Iulie 2009
Martorii sunt obligatorii!
Si nu unul , ci 2!
Daca nu prezentati martori , notarul public nu va dezbate succesiunea.E foarte simplu!
B-)
Legea nr.36/1995

Art. 77.

Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin înscrisuri sau orice ale mijloace de proba admise de lege.

Textul legii este, dupa parerea mea, extrem de clar: prin acte de stare civila si cu martori. Conjunctia copulativa si nu admite alte interpretari.
Trebuie sa prezentati martori care sa declare ca intr=adevar sunteti unic mostenitor Din pacate alta cale nu aveti
Multumesc D-le Grigore si D-le Themis,
Asta e, pentru mine va fi o mare problema dar ma voi conforma!
Dar in cazul celorlalte 3 succesiuni inseamna ca notarii au comis o ilegalitate?Sau actul este nul?
themis a scris:

Legea nr.36/1995

Art. 77.

Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin înscrisuri sau orice ale mijloace de proba admise de lege.

Textul legii este, dupa parerea mea, extrem de clar: prin acte de stare civila si cu martori. Conjunctia copulativa si nu admite alte interpretari.

Dl profesor Bordas a prezentat argumentat cu textul de lege motivatia pentru care este obligatorie prezentarea martorilor!
Eu am preferat varianta imperativa , fara argumentarea juridica , fapt pentru care imi cer scuze!:sorry:

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune magda popescu magda popescu Buna ziua! Peste 1 luna expira cele 6 luni in care putem face declaratia pt. acceptare succesiune . Este obligatoriu ca apoi dezbaterea succesiunii sa se ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea moștenirii. DorinaCet DorinaCet Pentru deschiderea succesiunii trebuie să se prezinte toți moștenitorii sau se poate duce doar unul din ei la notariat, urmând ca ceilalți să fie ... (vezi toată discuția)
Modificarea numelor parintilor in certificatul de nastere(au fost scrise gresit de functionarul de la starea civila) stoicav_72 stoicav_72 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme intalnite in momentul dezbaterii succesiunii unei matusi fara mostenitori. Sa va prezint ... (vezi toată discuția)