avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea moștenirii.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea moștenirii.

Pentru deschiderea succesiunii trebuie să se prezinte toți moștenitorii sau se poate duce doar unul din ei la notariat, urmând ca ceilalți să fie citați. La noi în familie se ocupă unul din cei 6 frați însă îmi cere să-i trimit actele mamei legalizate (mama fiind unul dintre moștenitori)... Vă rog să îmi spuneți cum trebuie procedat. Succesiunea are loc la peste 20 ani de la decesul bunicilor. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:13, 25 Martie 2021
Pentru depunerea actelor și obținerea unei programări, este suficientă doar prezenta unuia dintre moștenitori.
La data la care se dezbate succesiunea după, este obligatorie prezenta tuturor moștenitorilor. Notarul nu va citează.
Mulțumesc pentru răspuns. Totuși am o nelămurire. Dacă cel care deschide dezbaterea nu este de bună credință sau nu știe de existența altor moștenitori sau nu dau de ei, pur și simplu...ce se întâmplă? Notarul nu mai face dezbaterea? Eu îmi aduc aminte că am primit citație de la notariat ca să mă prezint la moștenire, acum vreo 20 ani...când a murit bunica din partea tatălui meu decedat. Totuși în cazul de față, nu știu dacă e nevoie ca mama să trimită mătușii copii legalizate (având în vedere că nu sunt transmisibile).
Da, nu mai face dezbaterea.
In privinta numărului moștenitorilor, de asta este și obligatorie prezenta a doi martori, care sa-l fi cunoscut bine pe defunct și să poată confirma ca a avut x copii.
Procedura succesorala se bazează exclusiv pe acordul moștenitorilor.
Dacă ei nu stiu unii de alții, notarul unde sa ii citeze?
Apoi, sunt niste cheltuieli de expediere pe care le suporta notarul (si daca sunt 8 moștenitori și trimite la fiecare, faceti și dvs calculul), plus timpul pierdut pentru o cauză succesorala, care poate nu se finalizează niciodată.
Interesul este al moștenitorilor, nu al notarului, ca să îi cheme de acasă.
Acum 20 de ani, erau vechile notariate de stat, unde într-adevăr erau chemați cetățenii și se dezbate obligatoriu succesiunea.
Desi procedura era sensibil diferita fata de cea prezenta, acum 20 de ani erau notari publici in functie, la acel moment notariatele de stat fiind deja desfiintate de vreo 5-6 ani.
"Succesiunea are loc la peste 20 ani de la decesul bunicilor"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire 2010 nicole_tdnl nicole_tdnl Buna ziua. As avea cateva nelamuriri legate de dezbaterea succesiunii in urma mortii bunicii. Citatia pentru invitarea la dezbaterea mostenirii vine la ... (vezi toată discuția)
Detalii despre succesiune ndm76 ndm76 Poate cineva sa-mi explice mai detaliat despre succesiune? Am citit ca, \\\"succesiunea se deschide prin moarte\\\"! Cine deschide aceasta succesiune? Cazul ... (vezi toată discuția)
Succesiune-mai multi mostenitori miris miris Buna ziua, Bunicii mei au avut 7 copii. - Mama (fiica bunicilor) a murit acum 14 ani, bunica a murit acum 5 ani fara a se deschide succesiune. Anul trecut ... (vezi toată discuția)