avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire 2010
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire 2010

Buna ziua. As avea cateva nelamuriri legate de dezbaterea succesiunii in urma mortii bunicii.
Citatia pentru invitarea la dezbaterea mostenirii vine la ultimul domiciliu al defunctului sau la domiciliul fiecaruia din mostenitori?
Conteaza in atribuirea cotelor parti din mostenire daca dintre cei trei mostenitori doar 2 locuiesc in imobilul ce va reprezinta subiect de dezbatere?
Cate intalniri au loc pana a se finaliza dezbaterea mostenirii? La aceste intalniri se poate sa absenteze unul sau mai multi mostenitori?
Va multumesc si astept cat mai repede un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 01:29, 9 August 2010
citatia trebuie expediata la domiciliul fiecarui mostenitor. nu ati precizat daca succesiunea se dezbate la notar sau pe cale judcatoreasca.
La notar, o singura data. Prin instanta, poate fi un termen (daca se finalizeaza prin tranzactie) sau pot fi mai multe. In ce priveste cotele care revin fiecaruia, depinde de clasa de mostenitori din care face parte fiecare.
Voi prezenta mai clar situatia. Tatal meu este unul din cei trei copii mostenitori ai defunctei (bunica). Ceilalti 2 frati l-am sunat si l-au anuntat ca a venit o citatie prin care li se solicita sa se prezinte la un anume birou notarial din localitate. Daca la aceasta prima intalnire tatal meu nu se prezinta ce se va intampla? Se va putea lua o decizie in lipsa lui?
Va multumesc!
Deci nici un mostenitor nu a fost de fapt la notar?

Daca e asa, din pacate asistam la o practica pe care o uziteaza mai nou notarii, de foame. Anuntati de un organ administrativ local ( o pila la primarie) trimit citatii sa se dezbata succesiunea la ei, ca sa incaseze onorariul notarial. Personal mi se pare un abuz, dar notarii se prevaleaza de niste art. din legea notarilor 36/95, nu mai dau detalii...

Ceilalti frati ce au hotarat? spuneti-le cum sta treaba, sa se hotarasca toti trei, daca merg la acel notar care ii invita "cu japca" sau isi aleg altul, din circumscriptia domiciliului defunctului.

Recomandabil e ca si tatal dvs. sa-si exprime dreptul de optiune succesorala ( sa accepte mostenirea) in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii ( data decesului), altfel va fi considerat strain de mostenire si dezbaterea se va putea face in lipsa lui ( nu mai culege nimic).

Sa discute cu fratii si sa se hotarasca impreuna daca se duc la acel notar sau nu, dar sa mearga la unul in termen de 6 luni. Apoi e bine sa dezbata in termen de 2 ani sa nu plateasca si impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa succesiune v3 v3 acum 3 luni a murit bunica noastra,acu 2 zile am primit citatie de la un notar precum ca sar fi deschis taxa de succesiune.si mama este infiata de bunici mei ... (vezi toată discuția)
Succesiune mamymeu82 mamymeu82 mama mea a decedat in dec 2010,atunci tatal meu si doi frati au fost la notar si au facut succesiune,suntem 5 frati de toti ce s a intamplat cu partea noastra ... (vezi toată discuția)
Procura notariala maria dinca maria dinca Buna ziua. Ma intereseaza sa stiu daca se poate face o imputernicire notariala prin care eu in calitate de fiica sa il reprezint pe tatal meu la dezbaterea ... (vezi toată discuția)