Care este cea mai avantajoasa metoda (bani/timp/birocratie) pentru un parinte de a tranfera proprietatea unui apartament unuia din copii? Am auzit de 2 metode : vanzare-cumparare si donatie.
1. exista si alte metode in afara de cele 2 ?
2. care este diferenta dintre cele 2? avantaje-dezavantaje.
3. Copilul are inca 2 frati. Ei trebuie sa semneze o renuntare la mostenire sau un act similar?
4. Copilul este casatorit. Din punct de vedere juridic, ce impact are transferul asupra sotiei? Proprietatea se poate trece pe numele ambilor soti?
5. Ce costuri sunt implicate pentru aceste variante?
Raspunsuri:
1. donatia - e act cu titlu gratuit, nu se percepe niciun pret intre donatar-donator, contract. de vanzare cumparare e un act cu titlu onoereos, in mom transferului proprietatii trebuie remisa suma de bani in fata notarului.
2. dezavantaj la donatie este la mom. succesiunii donatia va fi scazuta din partea baiatului caruia i s-a facut donatia cu obligatia acestuia daca cota sa este mai mare sa le dea celorlalti 2 frati sume de bani potrivit mostenirii legale.
3. Fratii pot cere revocarea donatiei dupa moartea dumneavoastra, pot ataca actul. Si da ei pot sa dea un inscris in fata notarului de renuntare la orice drept succesoral
4. daca este casatorit prin vanzare cumparare e considerat bun dobandit in timpul casatoriei si in caz de divort sotia v-a lua jumatate, cel putin asa e teoretic.
5. costurile trebuie sa le vedeti la notar depinde de zona si depinde de imobilul vandut/donat.
Aveti la dispozitie un act de donatie care nu e la adapost in cazul fratilor, si un act de vanzare care e la adapost in rel cu fratii, nu pot sa l mai atace, dar se poate imparti cu sotia celui carui doriti sa-l vindeti/dona.
Trebuie sa va ganditi bine! Parerea mea e sa faceti donatie, daca il ataca fratii macar sunt fratii lui de sange,,,, si nu o sa fie nevoit sa-l imparta cu actuala sotie.... SUCCES!