Buna,
va povestesc urmaatoarea intamplare: Sunt angajata ca sef de magazin la un magazin alimentar unde suntem, 12 fete. Lucram aici de mai bine de 6 ani, din februarie 2015, avem alt patron. Patronul nou ne incalca drepturile ca si salariati rand pe rand, Mai nou el a decis ca pe data de 02.01.2016 si 03.01.2016 sa facem invenatrul anual. Eu la randul meu am zis si am incercat sa-l fac sa inteleaga sa incepem din data de 03.01 fiindca 02.01 inca este zi de sarbatoare. Si asa nu ne a dat nici o zi libera si fetele lucreaza 7 zile din 7 fara repaus. Vazand ca nu ma asculta am facut in scris si toate am semnat ca nu vrem sa venim pe 02.01 la inventar fiind aceasta zi sarbatoare legala. Azi cand i-am aratat hartia ne a zis ca suntem cu totii dati afara si sa ne scriem demisia cu incepand cu dta de 06.01.2016.Intrebarea mea este ca ce ne sfatuiti sa facem mai departe?
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Potrivit art.260 alin.1 lit.g, din Codul Muncii, incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, care reglementeaza zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, respectiv compensarea muncii prestate in zilele de sarbatoare legala cu timp liber sau, in situatia in care nu se acorda zile libere, cu spor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.