Buna Ziua! La compania la care lucrez, conducerea s-a trezit peste noapte ca vor sa lucram si in sarbatorile legale, anuntandu-ne de pe o zi pe alta ca trebuie sa mergem la munca si in anumite zilele libere dupa cum le convine desi avem CM cu 8h/zi de luni pana vineri. Im urma refuzului de a merge la munca in zilele libere de sarbatori legale, au inceput sa puna presiune pe noi spunandu-ne ca sa ne dam demisia daca nu vrem sa muncim. De curand ne-au obligat sa caram saci cu sare de cate 25kg fiecare in anumite locatii pt. prevenirea inghetului, fara a ne intreba daca putem cara acele greutati in conditiile in care in mod obisnuit avem de carat doar colete de max 5-6 kg prin natura jobului. Eu sunt diagnosticat cu hernie de disc, deci clar nu pot cara sacii cu sare, conducerea chiar sugerandu-mi sa platesc pe cineva sa ii care in locul meu. As dori sa stiu ce pot face in sensul asta pt ca m-au amenintat cu sanctiuni, chiar demiterea daca nu car 25kg×40=1tona de sare. Precizez ca nu am facut medicina muncii si nici protectia muncii de cand lucrez la actualul loc de munca, adica de 2 ani si nici nu am primit vreun avertisment sau nu am incalcat ROI . Multumesc
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.