avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Constrangerea angajatului.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Constrangerea angajatului.

Buna Ziua! La compania la care lucrez, conducerea s-a trezit peste noapte ca vor sa lucram si in sarbatorile legale, anuntandu-ne de pe o zi pe alta ca trebuie sa mergem la munca si in anumite zilele libere dupa cum le convine desi avem CM cu 8h/zi de luni pana vineri. Im urma refuzului de a merge la munca in zilele libere de sarbatori legale, au inceput sa puna presiune pe noi spunandu-ne ca sa ne dam demisia daca nu vrem sa muncim. De curand ne-au obligat sa caram saci cu sare de cate 25kg fiecare in anumite locatii pt. prevenirea inghetului, fara a ne intreba daca putem cara acele greutati in conditiile in care in mod obisnuit avem de carat doar colete de max 5-6 kg prin natura jobului. Eu sunt diagnosticat cu hernie de disc, deci clar nu pot cara sacii cu sare, conducerea chiar sugerandu-mi sa platesc pe cineva sa ii care in locul meu. As dori sa stiu ce pot face in sensul asta pt ca m-au amenintat cu sanctiuni, chiar demiterea daca nu car 25kg×40=1tona de sare. Precizez ca nu am facut medicina muncii si nici protectia muncii de cand lucrez la actualul loc de munca, adica de 2 ani si nici nu am primit vreun avertisment sau nu am incalcat ROI . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:32, 11 Februarie 2018
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnventar pe zi de sarbatoare legala bilibokzsuzsa bilibokzsuzsa Buna, va povestesc urmaatoarea intamplare: Sunt angajata ca sef de magazin la un magazin alimentar unde suntem, 12 fete. Lucram aici de mai bine de 6 ani, din ... (vezi toată discuția)
Poti sa demisionezi si fara preaviz? Fillsfc Fillsfc Cunosc un caz, in care angajatorul (Dedeman) a fortat un angajat sa isi dea demisa, pe motiv ca a solicitat concediu medical. Acest lucru s-a intamplat in ... (vezi toată discuția)
Se fac presiuni asupra mea pentru a-mi da demisia. ce se întâmplă dacă nu accept acest lucru? InginerP InginerP Buna ziua, As dori, daca se poate, sa imi dati un sfat referitor la urmatoarea problema. Lucrez in domeniul petrolier, in teren, la o multinationala, de 2 ... (vezi toată discuția)