Cunosc un caz, in care angajatorul (Dedeman) a fortat un angajat sa isi dea demisa, pe motiv ca a solicitat concediu medical. Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care cel care a solicitat C.M a fost operat de hernie de disc in Italia si acuzand dureri de spate, s.a prezentat la medicul de familie cu documentele aferente si a obtinut concediul medical. Angajatorul a facut presiuni asupra medicului, in sensul ca l.a sunat personal si i.a transmis ca va sesiza D.N.A, , nemultumit de faptul ca a acordat acel concediu.
Dupa 3 zile angajatul s.a prezentat la serviciu si in loc sa ii fie inregistrat C.M., angajatorul l.a fortat pe angajat sa semneze o demisie, aducand in discutie faptul ca si sotia celui demisionat lucreaza tot la Dedeman si stie ca este insarcinata (4 luni) si s.ar putea sa primeasca mai multe sarcini de serciciu care implica cat mai multa activitate fizica, ceea ce ar putea sa ii faca rau. Discutia a fost de genul " am sa va fac viata un calvar, pana o sa vreti voi sa plecati". In acest context, sotul a demisionat fara sa stea pe ganduri si fara sa consulte o alta parere cu privire la legalitatea conditiilor impuse de catre angajator. Solicitarea mea este, daca imi puteti spune care ar fi pasii de urmat pentru a trage la raspundere activitatea angajatorului, macar in speranta ca nu o sa mai fie si altii pusi in situatia de a nu-si permite sa solicite concediul medical. Va multumesc!
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Drept de munca
goanga 43
Buna ziua
Sunt angajata la o firma si de 2 luni aproape sunt in concediu medical. Acum 2 zile m-am trezit cu 3 angajate de la firma acasa. Eu fiind plecata in ... (vezi toată discuția)