avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se fac presiuni asupra mea pentru a-mi da demisia. Ce ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se fac presiuni asupra mea pentru a-mi da demisia. Ce se întâmplă dacă nu accept acest lucru?

Buna ziua,
As dori, daca se poate, sa imi dati un sfat referitor la urmatoarea problema.
Lucrez in domeniul petrolier, in teren, la o multinationala, de 2 ani sunt angajatul lor, am contract standard pe Romania, 8 ore pe zi 5 zile pe saptamana, iar activitatea in mi-o desfasor peste granita.
De cateva luni am descoperit ca am hernie de disc, afectiune căpătată datorita muncii. Conform fisei medicale sunt apt condiționat de munca, lucru ce nu ma mai lasa sa muncesc pe acelasi post ca pana acum. Am cerut transferul catre alt departament, in cadrul aceleași firme, dar am fost anuntat ca nu s-a gasit nimic pentru mine.
De ceva timp, cei din conducere au inceput sa faca presiuni sa imi dau demisia, oferindu-mi chiar 2 salarii compensatorii, spunandu-mi ca somajul este prea mic ca sa ma concedieze si ca ei vor sa imi faca un bine, plus ca imi tot aduc in vedere faptul ca zilele pe care le-am stat acasa, datorita faptului ca nu aveau job pentru mine, va trebui sa le platesc dar vor incerca ei sa ma salveze si sa scap fara a da bani din buzunarul propriu.
Spuneți-mi, va rog, ce se intampla daca nu imi dau demisia? E normal sa mi se ceara asa ceva? Ce pot face in legatura cu orele lucrate ce nu apar pe cartea de munca? Sunt perioade in care am lucrat 360 ore intr-o luna iar pe cartea de munca apar 100.

Tin sa mentionez ca eu locuiesc in alt oras fata de locul unde sunt birourile companiei. Ce se intampla daca imi vor propune job de birou, ce presupune mutarea mea in alt oras fata de cel in care locuiesc acum iar eu nu voi accepta?

Va multumesc,
X
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:51, 26 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. In speta, lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii c.i.m.,dupa care veti actiona in consecinta.

4. In carnetul de munca nu apar numarul de ore lucrate, mai ales ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai fac inregistrari in carnetul de munca.

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Inteleg ca sunteti angajat la o multinationala cu filiala in Romania, dar va desfasurati activitatea in afara tarii.
Mentionati ca hernia de disc se datoreaza conditiilor de munca. Acest lucru poate fi constatat legal daca sunteti inregistrat cu boala profesionala in cadrul firmei (s-a intocmit formularul BP2).
Aptitudinea in munca se stabileste prin fisa de aptitudine completata in urma examinarii medicale periodice de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. In cazul in care pe fisa apare scris "apt conditionat" (cu precizare conditionari), angajatorul are obligatia sa respecte aceste conditionari (daca este posibil la locul de munca pe care il ocupati), sa va ofere un alt loc de munca sau sa va puna la dispozitia fortelor de munca (somaj). Angajatorul nu va poate obliga sa va dati demisia.
Nu inteleg ce aveti de platit angajatorului pentru ca ati stat acasa. Daca ati stat acasa o puteati face legal in baza unui concediu medical platit sau a unei invoiri (fara plata) aprobate de catre angajator.
Legat de orele suplimentare neplatite puteti sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. La sesizare va trebui sa anexati documente care sa va sustina punctul de vedere.
Daca nu acceptati jobul propus de angajator, puteti fi trimis in somaj.
InginerP a scris:

Buna ziua,
... Am cerut transferul catre alt departament, in cadrul aceleași firme, dar am fost anuntat ca nu s-a gasit nimic pentru mine.
.....
Tin sa mentionez ca eu locuiesc in alt oras fata de locul unde sunt birourile companiei. Ce se intampla daca imi vor propune job de birou, ce presupune mutarea mea in alt oras fata de cel in care locuiesc acum iar eu nu voi accepta?
....


1. Nu exista transfer ,ci schimbare loc de munca in situatia dvs.

2. Modificarea locului de munca se poate face cu acordul dvs. sau unilateral de catre angajator.

Angajatorul poate decide unilateral modificarea locului muncii in urmatoarele situatii :
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

Daca nu exista niciuna din aceste situatii, atunci de la data primirii deciziei de modificare , aveti la dispozitie un termen de 45 de zile pentru a contesta decizia in instanta.

3. Mutarea dvs in alt oras , presupune o cheltuiala in plus pentru naveta daca aceasta nu vi se deconteaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poti sa demisionezi si fara preaviz? Fillsfc Fillsfc Cunosc un caz, in care angajatorul (Dedeman) a fortat un angajat sa isi dea demisa, pe motiv ca a solicitat concediu medical. Acest lucru s-a intamplat in ... (vezi toată discuția)
Constrangerea angajatului. Pafulik Pafulik Buna Ziua! La compania la care lucrez, conducerea s-a trezit peste noapte ca vor sa lucram si in sarbatorile legale, anuntandu-ne de pe o zi pe alta ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Boli profesionale Adrian ciochina Adrian ciochina 1. Hernia de disc este considerată boala profesionala? 2. Am fost diagnosticat cu Hernie de disc, am fost internat 14 zile pentru tratament fără ameliorari ... (vezi toată discuția)