avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... autoritate de lucru judecat stramutare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

autoritate de lucru judecat stramutare

Dosar 1 si Dosar 2 intre aceleasi parti, avand acelasi judecator.
Dosar 1 este solutionat. Dosar 2 este stramutat si urmeaza sa se rejudece.
In apel la dosar 1, pot cu succes invoca autoritatea de lucru judecat a hotararii de stramutare?
remediul stramutarii este mai puternic decat cel al recuzarii, referindu-se la intreaga instanta, si nu doar la un singur magistrat.
De asemenea, motivele prev. art. 140 alin. (1) de bănuială legitimă sunt mai puternice decat motivele prev. art. 42 alin. (1) pct. 13, cum ca există alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea judecatorului (respectiv bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale).
Fata de aceste considerente, apreciez ca sunt incidente prev art. 430 si 432 invocand autoritatea de lucru judecat a hotărârii ce statuează asupra oricărui alt incident cu privire la chestiunea tranşată. Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă.
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:10, 23 Decembrie 2015
Nu. Autoritatea de lucru judecat presupune o tripla identitate, si anume de parti, obiect si cauza. Din cate inteleg, in situatia prezentata de dvs. este vorba despre 2 dosare, de unde rezulta din start ca vorbim despre obiect si cauza distincte. Daca aveti suspiciuni in legatura cu intreaga instanta, si nu numai in legatura cu judecatorul caruia i-a fost repartizata cauza in apel, parcurgeti din nou procedura stramutarii, cea din dosarul 2 neavand autoritate de lucru judecat asupra dosarului 1. Chiar daca ar fi sa facem abstractie de absenta triplei identitati despre care am mentionat mai sus, nu vorbim nici despre un efect pozitiv al autoritatii in acest caz, nefiind vorba despre vreun aspect de fond care sa aiba influenta asupra solutiei care s-ar da in dosarul 1. In ceea ce priveste stramutarea, autoritatea de lucru judecat in legatura cu aceasta ar putea fi invocata doar in cadrul aceluiasi dosar, in situatia in care o eventuala cerere de stramutare anterioara ar fi fost respinsa si in speta nu s-ar fi schimbat imprejurarile. Asadar, cererea de stramutare admisa in dosarul 2 nu are autoritate de lucru judecat asupra dosarului 1.
Autoritatea de lucru judecat, in cazul invocat, se refera DOAR la banuiala legitima.
Doar asupra acestui aspect litigios, deci NU asupra fondului vreunei cauze.
Or, daca s-a retinut in hotararea de stramutare a primului dosar, ca magistratul este in relatii de interese cu 1 parte din dosar.
Atunci consider ca aceasta dezlegarea constituie a fortiori motiv de recuzare in cel de-al doilea dosar.
Vad ca faceti referire si la stramutare, si la recuzare.

Nu exista identitate de obiect si de cauza, pentru a putea exista autoritatea de lucru judecat. Ar fi putut exista in situatia in care, in acelasi dosar s-ar fi cerut stramutarea, s-ar fi respins, iar ulterior s-ar fi cerut din nou, avand la baza aceleasi imprejurari. Stramutarea din dosarul 1 nu are cum sa aiba autoritate de lucru judecat asupra unei stramutari din dosarul 2.

Dar puteti cere recuzarea judecatorului respectiv.
Dosarul 1 a fost stramutat.
Dosarul 2 solicit recuzare :)

In aceasta cerere de recuzare, din Dosarul 2, vreau sa invoc autoritatea de lucru judecat in sensul ca prin stramutarea dosarului 1 s-a stabilit banuiala legitima.
Aceeasi banuiala legitima constituie motiv de recuzare in Dosarul 2.
Ori cereti si stramutarea dosaului 2, ori recuzarea. Cel mai bine ar fi sa mergeti direct pe recuzare, asa cum v-am spus, stramutarea din dosarul 1 nu poate avea autoritate in ceea ce priveste dosarul 2. Nu puteti invoca autoritatea de lucru judecat a unui incident procedural (stramutarea) asupra altui incident procedural (recuzarea).

Tangential, v-ati putea folosi de stramutarea din dosarul 1 pentru a invoca pct. 13 al art. 42 alin. (1) referitor la recuzare (alte elemente care nasc in mod intemeiat indoieli cu privire la impartialitatea judecatorului).

Alte discuții în legătură

Formula cerere de stramutare a unui dosar dupa ce in cauza a fost respinsa o cerere de recuzare formulata de catre judecator cristina69 cristina69 Buna dimineata Speta este urmatoarea: Intr-un litigiu de munca aflat in apel , judecatorul caruia i-a fost repartizata cauza spre solutionare a formulat o ... (vezi toată discuția)
Proceduri bughi69 bughi69 Buna ziua Sunt intr-un proces si cred ca exista anumite influente din exterior. Va intreb care ar fi procedura legala de a avea parte de un proces echitabil. ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces geco geco Buna ziua. Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)