avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Proceduri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Proceduri

Buna ziua
Sunt intr-un proces si cred ca exista anumite influente din exterior. Va intreb care ar fi procedura legala de a avea parte de un proces echitabil. Se poate cere supervizarea dosarului sau ceva de genul ?
Va multumec
Cel mai recent răspuns: bughi69 , utilizator 12:17, 10 Octombrie 2011
Buna ziua

Prietene, bine ai venit in Romania si in justitia dreapta pe care aceasta o promoveaza, ai rabdare si ai toate sansele sa te minunezi, e o tara fantastica in care lipsa de recomandare echivaleaza intodeauna un un real esec.

Da, intradevar dreptul la un proces echitabil este un principiu recunoascut de toata legislatia din Romania, dar aplicabilitatea acestuia in concret este departe de a capata finalitate drept urmare inarmeaza-te cu rabdare si actioneaza in consecinta astfel:
1) daca observi ca magistratul nu maifesta interes asupra cazului tau si constati ca raportul de forte este grav afectat, probele tale iti sunt respinse fara justificare prealabila, atunci poti formula cerere de recuzare a judecatorului in baza art, 27 punctul 7 din Codul de procedura civila.."judecatorul poate fi recuzat daca si-a spus pararea asupra pricinii care se judeca", astfel vei formula o cerere pe care o vei motiva si o vei timbra corespunzator;
2) deasemeni pentru motive de "banuiala legitima' puteti incerca stramutarea procesului la o instanta de judecata de acelasi grad, cererea se formuleaza al Ia Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar aceasta instanta de judecata va judeca cererea cu citarea partilor in sedinta puiblica, se poate pronunta si asupra suspendarii cauzei, desigur daca veti solicita aceasta, tineti minte insa cererea de stamutare a procesului nu suspenda de drept procesul pentru care cereti stramutarea, ci doar la cerere puteti solicita suspendarea procesului initial, DAR va asigur ca si aceasta cerere va fi respinsa fara tagada.

Succes
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
bughi69 a scris:

Buna ziua
Sunt intr-un proces si cred ca exista anumite influente din exterior. Va intreb care ar fi procedura legala de a avea parte de un proces echitabil. Se poate cere supervizarea dosarului sau ceva de genul ?
Va multumec


Nu exista nicio procedura de supervizare ... exista posibilitatea stramutarii dosarului pentru motivele prevazute in codul de procedura civila.
Strămutarea pricinilor, de la o instanţă la alta, intervine în cazurile arătate de lege, ori de câte ori judecata în bune condiţii a pricinii la instanţa competentă, care a fost sesizată ar putea fi periclitată, datorită unor împrejurări de natură a pune sub semnul îndoielii obiectivitatea şi prestigiul instanţei.
Potrivit art.37 c.pr.civ., strămutarea unei pricini de la o instanţă la alta de acelaşi grad, poate fi dispusă în următoarele 3 situaţii :
a) când una din părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii instanţei;
b) pentru motive de bănuială legitimă;
c) pentru motive de siguranţă publică.

În privinţa celui de al doilea motiv de strămutare,art.37 alin.2 c.pr.civ. dispune că “bănuiala se socoteşte a fi legitimă ori de câte ori se poate spune că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor pricinii, calităţii părţilor sau vrăjmăşiilor locale”. În practică, acesta este cel mai frecvent motiv de strămutare invocat. Circumstanţele invocării lui au un caracter general, legiuitorul având în vedere împrejurări de o gravitate însemnată care ar putea pune în primejdie obiectivitatea şi imparţialitatea judecătorilor.


Va multumesc pentru ajutor
Traim in Romania si sa ne ajute Dumnezeu !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare proces geco geco Buna ziua. Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)
Cum se muta un proces? giovani giovani Cum pot muta un dosar de partaj fara copii intr-un alt judet;localitate -dosarul fiind spre final? (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara dorin77 dorin77 Buna ziua , va rog sa imi spuneti cum se poate stramuta un proces de majorare pensie alimentara , fosta mea sotie fiind avocat practicant in baroul in care ... (vezi toată discuția)